Sute de absolvenţi în evidenţele AJOFM Maramureş

0
110

Până la finele lunii iulie, au termen absolvenţii de liceu şi facultate să se înscrie în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş (AJOFM) pentru a putea beneficia de ajutor de şomaj, în cazul în care nu vor urma o altă formă de învăţământ şi nici nu vor reuşi să se angajeze. În jur de 500 de tineri se estimează că vor apela la instituţia judeţeană până la sfârşitul acestei luni. Numai în iunie şi-au depus documentele necesare 282 de absolvenţi.
Purtătorul de cuvânt al AJOFM Maramureş, Ştefania Donca, spune că în luna iunie s-au înscris cu preponderenţă absolvenţi de liceu, iar acum în iulie vor veni mai mulţi tineri care au încheiat studiile superioare.
Absolvenţii au avut la dispoziţie 60 de zile de la absolvire pentru a se înregistra în evidenţele AJOFM Maramureș și a structurilor sale teritoriale (Agenția locală Baia Mare, Punctul de lucru Sighetu Mar­ma­ției, Punctul de lucru Vișeu de Sus, Punctul de lucru Borșa și Punctul de lucru Tg. Lăpuș).
“Înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii faci­li­tăților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Astfel, absolvenţii insti­tu­țiilor de învățământ care se înregistrează în evidenţele agenţiilor pentru ocu­parea forței de muncă în raza cărora își au domiciliul, beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum și de facilități financiare”, a spus Ştefania Donca.
Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidenţele agenţiilor teritoriale ca persoane în căutarea unui loc de muncă, sunt: actul de identitate, în original şi copie; actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii, în original şi copie; adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.
Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana, în vârstă de minim 16 ani, care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.