Ziua Națională a României a fost sărbătorită în 1 decembrie și în Baia Mare. Manifestarea s-a desfășurat în fața Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Autoritățile locale și județene, alături de comandanți ai unităților militare din Garnizoana Baia Mare, cadre militare în rezervă și retragere și veterani de război au depus coroane de flori la monumentele care evocă eforturile depuse pentru nașterea României dodoloațe.
Nevoie de simțire românească, nu de discursuri
Seria activităților dedicate Zilei Naționale a României a debutat prin întâmpinarea prefectului Vasile Moldovan, prezentarea onorului, salutarea Drapelelor de Luptă și trecerea în revistă a detașamentului de onoare. Programul a continuat cu intonarea Imnului Național al României și oficierea serviciului religios ocazionat de această sărbătoare a tuturor românilor, momente tratate cu înaltă solemnitate de către cei prezenți. În încheierea acestora, autoritățile prezente și-au prezentat alocuțiunile, subliniind că ziua de 1 Decembrie este o zi care amintește românilor despre victoriile trecutului, șansa prezentului și oportunitatea viitorului.
Executivul Consiliului Județean Maramureș a fost reprezentat de către președintele Gabriel Zetea și vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș. În alocuțiunea sa, șeful administrației județene a ținut să împărtășească celor prezenți câteva fraze din discursul pe care George Pop de Băsești l-a susținut la Alba Iulia în anul 1918, și prin care sublinia povara iobăgiei sufletești. Totodată, acesta a subliniat că sentimentul de patriotism și crezul unirii ar trebui să însoțească maramureșenii pretutindeni. De departe, alocuțiunea cea mai „gustată” de participanți a fost cea a edilului băimărean, Cătălin Cherecheș. El a subliniat că cei prezenți nu au nevoie de discursuri, ci de simțire românească, așa că i-a cedat imediat microfonul artistei Florentina Giurgi care a interpretat priceasna „De ce mă urăști tu, frate?”
Căruțele de la Centenarul Marii Uniri, în paradă
Unul dintre cele mai așteptate momente l-a reprezentat defilarea detașamentului de onoare și a celui de tehnică militară. Prin fața numeroșilor spectatori care fluturau tricolorul au defilat subunități aparținând Batalionului 612 Artilerie Antitanc „Maramureș”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Pintea Viteazul” și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești”. În defilarea detașamentului de tehnică militară, acestora li s-au alăturat Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș, Inspectoratul Teritorial al Poliței de Frontieră Sighetu Marmației, Direcția Regională de Informații Maramureș, precum și Poliția Locală Baia Mare. La fel de apreciată a fost și parada căruțelor care au refăcut în anul Centenarului, Drumul Marii Uniri, un moment inedit care a întărit atmosfera de sărbătoare autentică a tuturor românilor. În amintirea celor care au înfăptuit Marea Unire și mânați de dragostea de țară și de neam, maramureșenii prezenți au încins o horă, încheind într-o notă optimistă manifestările dedicate Zilei Naționale a României.