Un deosebit loc în istoria poporului român îl ocupă evenimentele din toamna anului 1918 care au culminat cu declararea Unirii Transilvaniei cu România la 1 Decembrie și prin aceasta desăvârșirea făuririi statului național unitar român.
Stringenta necesitate de a se rezolva o serie de probleme naționale și sociale a scos la suprafață din rândul poporului o serie de personalități, între care medici și farmaciști, care înțelegând momentul și viitorul societății au fost proiectate în fruntea maselor, acționând pentru împlinirea revendicărilor acestora. Medicii, studenții în medicină și farmaciștii s-au solidarizat cu poporul și au acționat, cot la cot cu el, pentru rezolvarea lor.
În toamna anului 1918, aproape 300 de mediciniști, medici și farmaciști, au acționat în sensul grăbirii și realizării evenimentelor atât de mult așteptate. Sub îndrumarea Consiliului Național Român Central, cadrele medicale au luat parte la formarea gărzilor naționale și a Consiliilor Naționale Române locale pentru pregătirea deplasării la Alba lulia, asigurarea asistenței medicale de urgență la locul adunării și participarea lor înșiși la Marea Adunare Națională.
În înfăptuirea Marii Uniri, medicii au avut un rol activ, unii dintre ei situându-se chiar în fruntea acțiunilor, cum au fost Alexandru Vaida-Voievod, luliu Hațieganu, luliu Moldovan și alții. Studenții în medicină, împreună cu colegii lor de la alte facultăți, au acționat în sensul formării conștiinței naționale ca premisă a Marii Uniri politice în cadrul societăților academice studențești românești dintre care mai importante au fost „Petru Maior” la Budapesta între 1862-1918 și „România Jună” la Viena între 1871 -1919.
Printre studenții mediciniști cei mai activi, la începutul ființării Societății academice „Petru Maior” amintim, alături de Victor Babeș, și pe Gheorghe Bilașcu. Acesta a devenit în perioada Unirii medic stomatolog șef de lucrări la Facultatea de Medicină din Budapesta. După 1 Decembrie 1918 a revenit în patrie, devenind profesor universitar la Facultatea de Medicină din Cluj, fiind întemeietorul învățământului stomatologic din România.
Participant cu credințional la Marea Adunare Națională ca reprezentant al Cercului electoral Berbești – Sighet – Maramureș, stomatologul dr. Gheorghe Bârlea a participat intens la pregătirile pentru Unire. A mobilizat cetățenii și, ca urmare a activității sale, s-au ținut adunări populare în tot Maramureșul și s-au format Consiliile Naționale Române. În Giulești, s-a ținut o mare adunare populară cu oamenii de pe Valea Marei, unde au fost aleși delegații pentru a pleca la Alba lulia. Drumul delegației maramureșene spre orașul Marii Uniri a fost descris magistral în coloanele ziarului „Sfatul”.
Un alt medic maramureșean, dr. Vasile llea, cu o bogată activitate în cadrul ASTREI, devenit director al Spitalului de boli nervoase din Sighet, a fost unul dintre participanții de la Alba lulia. A făcut parte din Societatea academică studențească „Petru Maior”. Pe la mijlocul lunii noiembrie 1918, a luat parte la o mare adunare a muncitorilor, intelectualilor și studenților români din Budapesta. Aici s-a desemnat delegația care urma să participe la istorica Adunare de la Alba lulia.
Dr. Sigismund Pop din Sighetu Marmației, în timpul Primului Război Mondial a fost medic militar stagiar la Budapesta, în Galiția și în Bucovina. În toamna anului 1918, s-a întors în orașul natal, a participat activ la formarea Gărzilor Naționale Române, iar la 1 Decembrie 1918, a însoțit delegația maramureșeană la Marea Adunare Națională de la Alba lulia.
Tot printre medicii care și-au adus contribuția la marele act al Unirii figurează și dr. Gheorghe Bran, născut în 1897, fiind descendent al marii familii Bran din Tohat. Fiind medic militar, este menționat în documentele epocii ca mobilizator al plecării poporenilor din Sibiu la Alba lulia în ziua de 1 Decembrie 1918.
Dintre farmaciștii maramureșeni care au participat la luptele duse pentru realizarea marelui eveniment de la 1 Decembrie s-a numărat și Traian Catul, născut în 1870 la Arieșul de Pădure (județul Maramureș). Alături de câțiva farmaciști năsăudeni el s-a înrolat în armata română, a luptat în rândurile acesteia, inclusiv pe frontul din Moldova, de unde s-a întors apoi în Transilvania.
Acești medici maramureșeni, alături de alte câteva sute de medici, studenți în medicină și farmaciști, împreună cu întreaga națiune română au participat, sub diferite modalități, la pregătirea și înfăptuirea marelui act al Unirii. Omagiind generația medicilor din perioada Unirii, omagiem și generațiile care i-au premers și i-au format și pe cele care vor veni.
Act istoric de o deosebită importanță, la înfăptuirea căruia cadrele medico-farmaceutice au fost împreună cu poporul, Unirea de la 1 Decembrie 1918 avut o influență covârșitoare asupra evoluției politice, economice și sociale a României, contribuind în mod efectiv la afirmarea ei ca stat național unitar, suveran și independent.
Dr. Felix MARIAN