Pelerinaj în amintirea lui Iuliu Maniu

0
557

Sâmbătă şi duminică, 22 şi 23 august 2015, ca în fiecare an, la biserica greco-catolică Sfânta Treime din Şimleu Silvaniei s-au întâlnit 80 de tineri veniţi din toate părţile ţării, pentru a porni într-o experienţă de comuniune, comemorare, rugăciune şi redescoperire a identităţii naţionale şi religioase.

Ideea acestui pelerinaj a fost frământată pe colinele Romei, în anul 1999, când părintele Florian Gui, preot călugăr greco-catolic din Congregaţia Fiii Divinei Providenţe (fondată de Sfântul Don Orione), încerca să contureze un posibil traseu de la Şimleu Silvaniei, prin Bădăcin (satul lui Iuliu Maniu), Bocşa (satul lui Simion Bărnuţiu) şi până la Sighetu Marmaţiei (unde şi-au dat viaţa atâţia însetaţi de adevăr), vizitând locurile de origine ale celor care au marcat istoria secolului al XX-lea, cei care nu au făcut nici un compromis. Pentru ei lucrurile nu erau complicate, trebuia să spună da minciunii şi ar fi rămas oameni de stat, de cultură, episcopi, preoţi; dar au spus NU şi au devenit puşcăriaşi. A avut rost jertfa acestor martiri? Până când tinerii îi vor căuta, pot să spun cu tărie DA.
A fost un moment deosebit pentru noi să-i vedem pe aceşti tineri plini de entuziasm, bucuroşi că încep o aventură. Doar zâmbet şi bucurie s-au putut citi pe feţele lor. Este un lucru extraordinar că acest pelerinaj a ajuns la a XVI-a ediţie şi tot mai mulţi tineri sunt dornici să facă această experienţă. Sunt însetaţi de adevăr, de a cunoaşte ceea ce pe toate căile în România actuală se încearcă să li se ascundă. În acest pelerinaj, dau mâna cu istoria adevărată şi întâlnesc realitatea pe care au trăit-o cei care au luptat pentru credinţă, adevăr şi libertate, rămânând cu ceea ce aveau ca valoarea cea mai autentică şi profundă, care nu le-a putut-o lua nimeni, libertatea interioară.
Îi mulţumim din suflet părintelui Florian Gui pentru această lecţie de istorie şi cateheză făcută pe urmele şi la mormintele eroilor şi martirilor şi le mulţumim acestor tineri pentru că ne-au adus mult entuziasm prin vizita lor. Le mulţumim preoţilor şi fraţilor călugări din Congregaţia Don Orione care-l susţin şi-l însoţesc în organizarea acestui pelerinaj pe părintele Florian şi care sunt susţinători a tot ceea ce înseamnă martiriu şi idee de redescoperire a acestui izvor care ar trebui să adape din plin sufletul Bisericii şi al Neamului nostru.
Până nu ne vom întoarce cu adevărat la acest izvor, martiriul, şi nu-i vom face loc să curgă pe toate cursurile şi văile acestei ţări, nu vom cunoaşte cu adevărat o vindecare de tot ce a însemnat atrocitatea comunismului ateu. Această experienţă constituie o deşteptare a conştiinţei. În aceste zile, s-au întâlnit Oameni şi Tineri, prin urmare avem viitor! Ţara aceasta are viitor. Le mulţumim şi unora şi altora. Pr. Nicolae BODEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.