Întreprinzătorul individual Ioan Cupşan a investit 5.000 de euro şi a înfiinţat o mică unitate de procesare a fructelor.
Merele sau perele aduse de clienţi sînt mai întîi spălate într-o cuvă, limpezite şi scurse de apă. Fructele ajung apoi în maşina de tocat şi în presa hidraulică, iar sucul de măr curge în găleată. Reziduurile (coaja, tecile şi sîmburii) ajung în hrana animalelor. Sucul de măr este introdus apoi într-un pasteurizator electric, unde stă 4 ore, la temperatura de 83 de grade Celsius. După răcire, sucul este ambalat în pungi etanşe din folie de aluminiu, cu robinet. Unitatea de procesare Cupşan se află acasă la întreprinzător, în Baia Mare, pe str. Silviculturii nr. 4 (cu acces din str. Horea, lîngă Drumurile Naţionale), funcţionează de 2 ani şi este autorizată din punct de vedere al siguranţei alimentare. Firma prestează servicii de procesare a fructelor aduse de clienţi, tariful este de 1,80 lei/litru. Dintr-un kilogram de mere ies 500-550 ml de suc, iar dintr-un kilogram de pere ies 600-650 ml de suc, în funcţie de soiul şi calitatea fructelor. Asemenea prese mai există în Buciumi, Şişeşti, Tîrgu Lăpuş, Budeşti, Groşi, Seini şi poate şi în alte localităţi. Ioan Cupşan este căutat şi de producătorii de struguri, aduc must la pasteurizare şi ambalare în “bag in box” (aplică o tehnică de răcire rapidă). Producătorii de fructe au acum o alternativă, nu mai trebuie să transforme fructele în pălincă. Sucul rezistă chiar şi un an de zile, dacă este păstrat la rece. Aceşti întreprinzători individuali dau fructelor plusvaloare şi ne asigură cu vitamine pentru toată iarna. Telefon: 0744-686370, 0744-195279, Ioan şi Elena Cupşan.