Săptămîna trecută, la sediul Curţii de Apel Cluj, a avut loc o întâlnire profesională având ca temă consolidarea dialogului dintre sistemul judiciar şi Corpul Profesional al Mediatorilor, acţiune care face parte din strategia Consiliului de mediere şi a Consiliului Superior al Magistraturii.
Curtea de Apel Cluj a fost reprezentată de judecător Valentin Mitea, vicepreşedinte al Curţii de Apel, iar din partea Corpului Profesional al Mediatorilor au participat reprezentanţii celor patru judeţe arondate Curţii de Apel Cluj, respectiv: Marta Bianca Pintea – Bistriţa-Năsăud, Aurora Cîrlig – Cluj, Petru Vaida – Maramureş, Nicolae Ştefan Ştef – Sălaj şi Ileana Nemeş Pop – Sighetu Marmaţiei, reprezentanta Corpului profesional al mediatorilor în relaţia cu sistemul judiciar de pe raza Curţii de Apel Cluj.
Tema principală de discuţie dintre reprezentanţii celor două instituţii a avut ca obiectiv general medierea, ca metodă alternativă de soluţionare a litigiilor, şi identificarea unor modalităţi concrete de abordare a relaţiilor de colaborare dintre cele două instituţii, astfel încât serviciile de mediere oferite să faciliteze creşterea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi să contribuie la dezvoltarea unei atitudini de conştientizare a beneficiilor pe care medierea le poate aduce societăţii româneşti.
Pentru ca medierea să îşi dovedească eficienţa ca modalitate alternativă de soluţionare a litigiilor este important ca relaţiile dintre instanţele de judecată şi mediatori să se fundamenteze pe analize realiste, pe o procedură de lucru eficientă şi să se aplice în conformitate cu principiile medierii şi drepturile fundamentale ale omului.
S-au pus în discuţie importanţa acordului de mediere încheiat între părţile care au apelat la această procedură, modalitatea de consfinţire a acestuia la nivel judiciar şi termenul de soluţionare a proceselor în care părţile solicită instanţei să ia act de acordul de mediere.
În urma acestei întâlniri, părţile prezente au convenit încheierea unui protocol care să stea la baza unei colaborări benefice, atât a sistemului judiciar, prin creşterea încrederii în actul de justiţie şi degrevarea instanţelor de acele procese care îşi pot găsi soluţionare prin procedura medierii, cât şi a mediatorilor ca profesionişti în soluţionarea litigiilor pe cale amiabilă.
Dialogul dintre participanţi a fost deschis, util şi bazat pe situaţii întâlnite în practică, Curtea de Apel Cluj arătând deschidere faţă de propunerile concrete privitoare la punerea în practică şi abordarea medierii ca metodă modernă de soluţionare a litigiilor. (v.i.)