Cele mai bune proiecte şi lucrări realizate de arhitecţii din filiala de Nord-Vest a Ordinului Arhitecţilor din România au fost premiate joi, 3 decembrie. Festivitatea de premiere s-a desfăşurat la Galeria de Artă din Baia Mare. Evenimentul a fost organizat de Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Nord-Vest, în colaborare cu filiala Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România, asociaţii care şi-au propus să răsplătească performanţa în arhitectură şi să aducă în faţa opiniei publice, proiecte reprezentative pentru comunitatea locală.
Membrii filialei Nord-Vest a Ordinului Arhitecţilor din România şi-au expus lucrările, timp de două săptămâni, la Galeria de Artă din Baia Mare. La finalul expoziţiei, cele mai bune idei arhitecturale au fost premiate. Şi anul acesta, au fost două secţiuni: lucrări realizate şi proiecte. Temele cuprinse în lucrări au fost variate: rezidenţial, educaţional, birouri, turism, de cult, de agrement, amenajări interioare. Publicul a avut ocazia să admire pe planşetă, proiecte publice care au fost deja finalizate: Piaţa Cetăţii sau Turnul Ştefan, dar au putut fi remarcate şi diferite viziuni arhitecturale referitoare la construcţii private. Lucrările expuse au fost jurizate de arhitecţi, însă la fel ca la ediţia precedentă, publicul a avut şansa să voteze cele mai bune lucrări. „Au votat publicul şi arhitecţii. I-am obişnuit deja pe băimăreni cu acest sistem de vot, să vedem cum reacţionează cetatea la ceea ce facem noi. În concurs au participat lucrări executate şi proiecte. Am decis ca de data aceasta să se voteze doar pentru proiectele realizate şi cele care sunt pe planşetă, la faza de proiect. Sunt două categorii de premii: premiul publicului şi premiul juriului”, a declarat preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Nord-Vest, Ştefan Paskucz. Arhitecţii maramureşeni au accentuat că îşi doresc ca prin acţiunile lor să-i determine pe cetăţeni ca atunci când îşi fac o construcţie să opteze pentru calitate în privinţa arhitecturii, astfel încât nu doar proiectele publice să dea valoare arhitecturală zonei, ci şi „construcţiile cotidiene”. „Arhitectura de calitate cam trebuie să o cauţi. Din ce se realizează, cred că procentul de 20% e mult dacă spun că e arhitectură, restul sunt construcţii. Ne dorim ca de la an la an să creştem împreună cu clienţii noştri, să mărim calitatea şi să apară această arhitectură cotidiană, de calitate, cum e în Vest, adică arhitectura de zi cu zi să fie cea de calitate. E vorba de educaţie. E frustrant pentru noi ca arhitecţi, să vedem că oameni cu bani îşi doresc o maşină de ultimul răcnet, dar când e vorba de construcţii, acolo nu se potriveşte Ferrari-ul cu garajul”, a punctat Ştefan Paskucz. Premiile acordate în cadrul Anualei de arhitectură Nord-Vest 2015 încheie seria manifestărilor arhitecturale din acest an. Reprezentanţii filialei de Nord-Vest a Ordinului Arhitecţilor din România au arătat că pe viitor îşi doresc să organizeze mai multe evenimente în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare. După „Arhitectură şi fotografie”, şi „Arhitectură şi grafică”, în 2016 va fi organizată o acţiune de amploare sub genericul „Arhitectură şi pictură”. „La anul o să mai facem mai multe evenimente, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici, pentru că va fi marcat evenimentul 120 de ani de Şcoală de pictură băimăreană. Ne-am propus să facem acel sincretism între arte”, a adăugat Ştefan Paskucz.
Lucrările de arhitectură ale anului 2015
Anul acesta, juriul format din arhitecţi a decis ca la categoria „lucrări realizate” să acorde premiul I „Reamenajării Casei Vida Geza”, realizată de echipa DaDa. La proiecte, arhitecţii au decis să acorde locul I proiectului „Centru Cultural Stoiceni”, realizat de S.C.9 Opţiune SRL. În ce priveşte votul publicului, acesta a decis că „Reabilitarea Pieţei Cetăţii”, aparţinând S.C 9 Opţiune SRL a fost cea mai bună lucrare realizată în acest an. În schimb, la proiecte, cetăţenii au votat pe prima poziţie a podiumului, proiectul „Casa T”, realizat de S.C. Studio SRL şi „Centru rezidenţă vârstnici”, de Atelier IF. (Camelia TOCACI)