Datorită Celui de Sus, s-a rezolvat încălzirea la liceul ucrainean!

0
527

Primul şi singurul liceu din România cu predare în limba ucraineană s-a înfiinţat la Sighetu Marmaţiei, în septembrie 1998. Liceul “Taras Şevcenko” împărţea clădirea din centrul municipiului cu Clubul Şcolar Sportiv, care, ulterior, a fost nevoit să se mute în altă parte. Din 2007, Clubul Sportiv încă aşteaptă mult promisul sediu definitiv în clădirea şcolii cu 16 clase, care de 16 ani se tot termină, un edificiu nou, în care ar urma să se mute şi Clubul Elevilor din Sighet, care, de mulţi ani îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche, necorespunzătoare. Atât reprezentanţii Primăriei şi ai Consiliului Local, cât şi cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean au promis că şcoala respectivă se va da în folosinţă cât mai repede, dar şi că situaţia juridică a clădirii liceului ucrainean va fi şi ea rezolvată. Adică, din 2007, încă nu s-a reuşit clarificarea proprietăţii, deşi soluţii şi propuneri în acest sens s-au făcut de mai mulţi ani. Mai exact, impozanta clădire cu două niveluri încă nu figurează ca proprietate a domeniului privat al municipiului dată în folosinţă Liceului Taras Şevcenko, documentele necesare zăcând undeva între Primărie, Inspectorat şi Ministerul Educaţiei, care au dat şi săptămâna trecută asigurări că problema e ca rezolvată. În aceeaşi încâlcită situaţie se află şi noua şcoală cu 16 clase, care mai are nevoie de niscaiva investiţii pentru finalizarea ultimelor finisaje, dar nimeni nu-şi asumă proprietatea. Revenind la liceul ucrainean, din cauza neclarificării situaţiei juridice a clădirii, cei de aici sunt nemulţumiţi că nu pot continua investiţiile sau nu pot accesa fonduri europene pentru finalizarea modernizării şi reabilitării edificiului. Chiar dacă în ultimii ani s-au făcut aici lucrări importante, iar elevii şi dascălii dispun de condiţii cât de cât corespunzătoare, problema mare rămâne încălzirea în sezonul rece. Încă la parter, în încăperile înalte de 4 metri, se focăreşte în cele câteva sobe de teracotă, iar la etaj, instalaţia de termoficare nu face faţă, încât cazanul pe combustibil solid (instalat provizoriu în 2010) are doar pe jumătate din puterea energetică necesară. Noroc că din aceste zile, problema căldurii s-a rezolvat, până la toamnă, cu ajutorul Celui de Sus: Soarele!
De la directorul instituţiei de învăţământ, prof. Casian Piţura, am aflat că şcoala are 8 clase de liceu, câte două pentru fiecare an. Specializările sunt: matematică-informatică la profilul teoretic şi pedagogic (învăţători-educatori) la profilul vocaţional. Anul trecut au fost 33 de absolvenţi.
Total personal didactic, nedidactic şi auxiliar: 25. Din cei peste 200 de elevi, majoritatea sunt navetişti de pe văile Tisei, Vişeului şi Ronişoarei. Cei 10-15 elevi care provin din zona mai îndepărtată Poienile de sub Munte locuiesc în gazdă, până la toamnă, când se va da în folosinţă căminul din Campusul Forestier. La toamnă, când în clasa a IX-a vor fi 28 de locuri la profilul pedagogic şi tot atâtea la ştiinţele naturii. La acest liceu, predarea se face în limbile română şi ucraineană. Doar limba maternă este în ucraineană. În liceu, copiii învaţă şi terminologia în limba ucraineană. Astfel, absolvenţii cunosc şi vorbesc bine atât în limba română, cât şi în ucraineană. Asta în condiţiile în care în gimnaziu, majoritatea elevilor învaţă în limba română, chiar dacă provin de la şcoli cu predare în limba ucraineană.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.