O zi istorică pentru Catedrala Episcopală

0
392
DCIM100MEDIADJI_0023.JPG

Ziua de ieri, 12 mai 2016, rămâne memorabilă pentru istoria Catedralei Episcopale “Sfânta Treime” din Baia Mare. Este ziua în care s-a încheiat turnarea betoanelor la cota cea mai înaltă a cupolei sfântului edificiu. Acolo, la cota +65 metri, se termină lucrările de rezistenţă ale clădirii, pe care va fi montată crucea de pe acoperiş, care va da cota finală a sfântului lăcaş de închinare.
Executarea cupolei are şi gradul cel mai înalt de dificultate în execuţie dintre toate lucrările.
Este meritul arhitectului Dorel Cordoş, care a gândit clădirea în ansamblul ei, al geologului Sorin Zaharia, care a făcut studiile geologice pentru ca, pe un loc mlăştinos, să se poată ridica o asemenea clădire, al inginerului de rezistenţă prof. dr. Gelu Zaharia, care a calculat toate detaliile pentru ca acest simbol să devină realitate şi să reziste sute şi chiar mii de ani, cu vrerea lui Dumnezeu.
Este şi meritul executanţilor: muncitorii constructori structurişti de la firma GRICON, conduşi de maistrul Nicolae Lazăr, dintre care îi pomenim doar pe Holo Ianos, Gheorghe Bolchiş, Petre Nodiş, Viorel Tuns, Ioan Sima, Gheorghe Paşca, Balazsfalvi Tiberiu, deşi lista ar putea continua cu toţi cei 15 pe care i-am găsit ieri pe şantier.
Betonul la cupolă s-a turnat cu bena de un metru cub, cu macaraua de 78 metri, telecomandată, în trei faze, cea de ieri fiind ultima turnare, la cea mai înaltă cotă, +65,00 m. În doar 7 minute bena execută o urcare şi o coborâre, plus încărcatul ei din betoniera auto. S-au turnat ieri 23 mc de beton, iar în toate cele trei faze s-a folosit cantitatea de 204 mc beton, marca C25/30. Pentru placare au fost folosite pe cupolă 10.000 cărămizi pline. Suprafaţa cofrată a fost de 860 mp, iar pentru această fază s-au folosit 15 mc scândură de 24 mm grosime şi 7 mc scândură de 48 mm.
Diametrul interior al cupolei este de 14,70 m, iar grosimea betonului este între 15 cm la bază şi 8 cm în vârful cupolei. Suprafaţa totală are 340 metri pătraţi. Armăturile din beton armat au însumat 14.645 kg, cu diametre între 8 mm şi 25 mm.
Maistrul Nicolae Lazăr a venit pe şantier în 1996, de la biserica Mănăstirii Nicula, împreună cu câţiva muncitori.
Această echipă experimentată, care se află zi de ieri pe şantier, formează, alături de alţi muncitori, eroii care au dus spre înălţimi o biserică ce a devenit, deja, înainte de încheierea lucrărilor, simbolul Băii Mari, deoarece Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”  este o clădire reprezentativă pentru acest nord de ţară şi chiar pentru întreaga Românie. Pe lângă scopul sacramental, este un loc unde se desfăşoară activităţi culturale şi social-caritative. Ea a intrat de câţiva ani în circuitul turistic religios şi nereligios, iar când va fi terminată, de la cota + 45 m, se va putea vedea panoramic municipiul Baia Mare, fiind gândit acolo un spaţiu de belvedere.
Foto: Ciprian Bohotici

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.