Maramureşenii nu mai sunt interesaţi să doneze sânge

0
662

Săptămâna viitoare, în 14 iunie 2016, va fi sărbătorită Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Mulţi donatori de sânge au renunţat la această acţiune, numărul acestora scăzând la noi în judeţ. Centrul de Transfuzie Sanguină Baia Mare caută în special donatori cu Rh negativ. S-a constatat că, mai nou, maramureşenii donează sânge numai în situaţii extreme, când viaţa unei persoane dragi îi este pusă în pericol.

Donarea de sânge este un act de altruism faţă de cei nevoiaşi, nu este nicidecum o obligaţie, fiecare dintre noi fiind liber să aleagă dacă o face sau nu.
Conform legislaţiei în vigoare, persoanele care donează sânge beneficiază de un set de analize gratuite şi primesc 7 tichete de masă, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu (în cazul angajaţilor cu carte de muncă).

Ce alte avantaje au donatorii de sânge

Cei care efectuează o donare completă (450 ml sânge) au dreptul să primească, la cerere, şi alte beneficii, precum:  decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească donatorii de sânge?

Aceştia trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, respectiv să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, greutatea – minim 58 kg femeile şi 60 kg bărbaţii, tensiune arterială sistolică între 11 şi 18 mmHg, să nu fi avut sau să nu aibă hepatită (de orice tip), HIV, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, dioptrii peste +/- 4, anemie sau gripă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.