Mai bine cerşetor…

0
461

În oraşul nostru, s-au înmulţit cerşetorii. Mulţi dintre noi sunt convinşi că, oferind un bănuţ, rezolvă problemele acestor oameni. Dar oare toţi sunt demni de milă? Să ne uităm în spatele cortinei. Îi compătimesc şi eu pe cei loviţi de soartă, dar nu şi pe cei care se „specializează” în meseria de cerşetor, ca mai târziu să fie îndrumaţi spre hoţie, escrocherie.
Vă relatez două întâmplări. Am fost într-o vizită în Ferneziu (cartierul care tinde să devină a doua Craica a oraşului nostru), mergeam pe strada Teiului. În faţa mea, era un grup de copii de 7-10 ani, care la ora aceea ar fi trebuit să fie, undeva, la şcoală. M-au înconjurat de parcă ar fi aşteptat de mult apariţia mea. Lidera grupului, o fetiţă de vreo 10 ani, mi-a prins mâna şi a început să se învârtă sub ea, ca la dansurile populare. Nu ştiam ce să cred că se întîmplă!
– Ai grijă că te uşurează de telefon! se auzi un strigăt dintr-o curte, ceea ce m-a adus cu picioarele pe pământ. Trebuie să recunosc, grupul avea o strategie bine pusă la punct, pentru a cerşi sau chiar a fura!
Eram în faţa unui supermarket din cartierul Gării, aşteptam pe cineva. Atenţia mea a fost captată de prezenţa a doi băieţaşi de vreo 9-10 ani, care exersau nişte elemente de atac şi apărare, de parcă ar fi fost într-o sală de antrenament. După mişcările lor, se putea vedea că nu o făceau pentru prima oară. În ciuda vîrstei lor, mi se păreau a fi nişte experţi în acest domeniu. Sînt convins că ar fi în stare să doboare cu o singură lovitură un om în vîrstă. Din magazin a ieşit o doamnă cu căruciorul încărcat. Văzând-o, băieţii au întrerupt antrenamentul şi au abordat-o cu voce demnă de milă, de parcă cu câteva clipe în urmă nu ei au fost cei care executaseră acele mişcări cu o energie de invidiat.
– Să vă dea Domnul sănătate dumneavoastră şi familiei dumneavoastră! Vă rog să ne daţi 50 de bani ca să ne luăm o pâine!
Doamna a deschis portmoneul şi le-a dat câte un leu. Văzând scena, nu m-am putut răbda şi am făcut o glumă.
– Doamnă, îmi daţi şi mie doi lei?!
Însă doamna n-a gustat gluma, s-a uitat la mine cu o privire rea.

Gabi LACHNER

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.