Consiliul Local Ocna Şugatag s-a constituit oficial. Astfel, legislativul comunei va avea 13 aleşi locali după cum urmează: 4 de la PNL, 3 de la PND, 2 – PSD, 2 – UNPR şi câte unul Partidul Verzilor şi Partidul Mişcarea Populară. Noul primar şi totodată vechiul şef al administraţiei locale, liberalul Mihai Ivaszuk, a fost reconfirmat pe funcţie cu un total de 961 de voturi la alegerile locale din data de 5 iunie 2016.
La începutul noului mandat de primar, Mihai Ivaszuk are planuri mari pentru comuna pe care o conduce. Astfel, prioritatea numărul unu este obţinerea titulaturii de staţiune balneoclimaterică a localităţii Ocna Şugatag. Odată acest lucru concretizat, va aduce cu el şi bani europeni mai mulţi pentru comună. Concret, pragul fondurilor maxime accesate va creşte de cinci ori faţă de până acum. Totul se va decide la începutul lunii iulie când echipa de verificare va sosi încă o dată la Ocna Şugatag pentru ultimele evaluări: „Soseşte iar echipa care a fost săptămâna trecută în Ocna Şugatag. În data de 4 iulie vin şi vor avea câteva zile de evaluări. Inclusiv aerul şi apa sunt evaluate. De asemenea condiţiile existente la noi, magazinele, deci absolut tot ce avem. Ei au întocmit deja acele studii, care se depun la Ministerul Sănătăţii. Mai mult ca sigur avem susţinerea celor din echipa de evaluare şi vom primi un răspuns favorabil. Apoi documentaţia se depune la Guvern pentru obţinerea statutului de staţiune balneoclimaterică. Asta înseamnă practic saltul de la posibilitatea de a obţine fonduri europene mai multe, în sensul că pragul maxim creşte de la un milion la cinci milioane de euro”, a spus Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Şugatag. Datorită izvoarelor minerale, dar şi a lacului sărat (format prin prăbuşirea unor mine vechi de exploatare a sării), localitatea Ocna Şugatag a devenit staţiune balneară.

Proiecte în valoare de cinci milioane de euro
Administraţia locală s-a pregătit deja cu documentaţiile unor proiecte în cuantum de aproape cinci milioane de euro. Acestea prevăd reabilitarea infrastructurii rutiere, dar şi a iluminatului public: „Noi avem deja un proiect pe 2,2 milioane de euro pentru asfaltarea tuturor străzilor din Ocna Şugatag. De asemenea, eficientizarea iluminatului public este un alt proiect de un milion şi ceva de euro. Avem în plan şi o pistă de cicloturism, dar şi mobilier urban. Nu în ultimul rând, avem în plan trei parcuri pe raza staţiunii turistice. Sigur toate aceste proiecte sunt pe fonduri europene, totalizând circa 4,9 milioane de euro”, a spus primarul din Ocna Şugatag.
Canalizarea va fi terminată
Înainte să se facă asfaltarea, există o hotărâre de Guvern pentru 6,6 milioane de lei pentru finalizarea canalizării în localitatea Ocna Şugatag. În acest moment s-au mai solicitat primăriei documentaţii suplimentare, la care se lucrează, acestea urmând a fi transmise în cel mai scurt timp la Bucureşti. După această fază, administraţia locală va putea semna contractul de finanţare. Primarul crede că dacă va fi terminată canalizarea, iar străzile vor fi asfaltate, atunci se va schimba faţa localităţii. De asemenea, se va lucra intens şi la salubrizarea zonei pentru ca turiştii care vor veni aici să găsească o oază de linişte şi curăţenie.

Proiecte de milioane de euro, finalizate anul trecut
Primăria din Ocna Şugatag a finalizat anul trecut mai multe proiecte importante pentru comunitate. Acestea sunt legate atât de alimentarea cu apă, cât şi de construcţia unui Centru de Informare Turistică, ori a unei pieţe agroalimentare: “Pe măsura 322 avem aducţiunea de apă, canalizare şi staţie de epurare la Breb şi drum asfaltat în Sat Şugatag, Centru social pentru adulţi în Ocna Şugatag şi organizarea la Tânjaua Hoteni. Fiecare sat a beneficiat de acest proiect mare care este achitat şi recepţionat. Totalul său a fost de 2,5 milioane de euro, fonduri europene, pe PNADR. Un alt proiect este Centru de Informare Turistică, recepţionat, achitat şi funcţional, costând 142.000 de euro, tot din fonduri europene. Avem două angajate care lucrează deja acolo. Apoi avem piaţa agroalimentară. Este terminată lucrarea, recepţionată. Investiţia a costat 60.000 de euro”, a explicat Mihai Ivaszuk.
În ceea ce priveşte planurile de viitor ale primarului, acesta este hotărât să-şi încheie activitatea în administraţia locală la finalul acestui mandat: „Fără discuţie acesta este ultimul meu mandat de primar şi o spun pentru ca toată lumea să ştie”, a conchis primarul.