Corala ARMONIA din Baia Mare – Medalia de Argint la Jocurile Mondiale Corale, ediţia a IX-a

0
745

Între 6-16 iulie, la Sochi, Rusia, se desfăşoară cea de-a IX-a ediţie a Jocurilor Mondiale Corale. O manifestare grandioasă care reuneşte coruri din întreaga lume şi are drept motto “Cântând împreună, aducem naţiunile împreună“.
Competiţia corală are două mari secţiuni – Campioni şi Open – şi 29 de categorii, pentru fiecare secţiune, de la coruri de copii şi tineri, la coruri de fete sau femei, coruri de bărbaţi, coruri mixte, coruri de cameră etc., pentru a oferi tuturor participanţilor posibilitatea de a se înscrie în competiţie şi a evolua în faţa unui public numeros şi a unui juriu internaţional de înaltă calificare.
Corala ARMONIA a evoluat în prima parte a World Choir Games, care şi-a desemnat duminică şi câştigătorii. Folclor a capella a fost categoria l­a care s-a înscris în concurs. Îmbrăcaţi cu frumoasele cămăşi de Maramureş, vechi de mai bine de 100 de ani, armoniştii noştri, dirijaţi de profesoara Mihaela Bob – Zăiceanu, au convins juriul că fac muzică din pasiune şi că trăiesc ceea ce cântă. Nunta ţărănească (T. Jarda); Floare bănăţeană (Ghe. Goian), solist Aurel Bolbos; Sârba pe loc (Ghe. Danga); Brâu amestecat (P. Vlăiculescu) au ajuns nu doar la sufletul spectatorilor, dar şi la sufletul juriului. Fiindcă muzica este cea mai liberă şi pe deplin înţeleasă dintre toate artele. Prin muzică se exprimă tot ce nu pot spune cuvintele, fără putinţă de prefăcătorie.
Recompensa primită? Me­dalia de Argint. Strălucitoare şi meritată, dacă ne gândim că la ediţia 2016 a World Choir Games s-au înscris 283 de formaţii corale, reprezentând 76 de naţiuni. Dornice să arate secvenţe din patrimonial cultural al planetei, toate alcătuind o paletă impresionantă de culoare, muzică şi dans.
„Participarea este cea mai mare onoare”, spun organizatorii (Interkultur, din Germania), iar experienţa internaţională într-o competiţie cu mii de participanţi este de neuitat.
Evaluarea performanţelor  corurilor care au concurat în 5-6 iulie a fost finalizată duminică printr-un mare concert de gală, mii de voci unindu-se întru frumuseţea muzicii.
La Sochi, 2016, au dominat ruşii şi chinezii, nu doar ca număr, impresionant, dar şi ca valoare. La cele 29 de secţiuni la categoria Campioni au fost oferite 55 de medalii de aur, 46 de argint şi 4 de bronz. Iar la categoria Open, unde s-a înscris şi Corala ARMONIA din Baia Mare, au fost oferite 33 medalii de aur, 37 de argint şi 5 de bronz. Exigenţă, nu glumă!
Urmează partea a doua a jocurilor şi apoi ceremonia de închidere, care va avea loc în 16 iulie, cu arborarea steagurilor tuturor ţărilor participante, pe o scenă uriaşă şi sub salba artificiilor. Vor răsuna cântece populare de pe toate continentele şi în mod tradiţional „Jazz Hallelujah” şi „Noi suntem lumea”.
Felicitări ARMONIA, pentru ceea ce aţi arătat la World Choir Games, ediţia 2016, dar şi pentru efortul de a străbate miile de kilometri pentru a ajunge la Sochi. Vă îmbrăţişăm cu drag şi ne bucurăm că aţi îmbogăţit tolba cu trofee care au ajuns în aceste zile în Baia Mare. Din România, din Japonia, din Rusia…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.