Stilul de viaţă nesănătos, stresul, ritmul ameţitor în care trăim, calitatea vieţii, toţi aceşti factori ne influenţează starea de sănătate, fizică şi psihică. Astfel, medicii constată că anumite afecţiuni se manifestă în mod îngrijorător în ultimii ani, devenind aşa-numitele „boli ale secolului 21”: obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, depresia, Alzheimer.
Diabetul ocupă un loc din ce în ce mai important în rândul acestor afecţiuni, iar diabetul zaharat de tip 2 este cea mai des întâlnită formă a bolii. Potrivit OMS, până în 2030 există pericolul ca diabetul să reprezintă cea de-a şaptea cauză de deces, pe glob.
România se află pe locul II în Europa în ceea ce priveşte incidenţa diabetului zaharat de tip 2, prevalenţa acestei afecţiuni la populaţia adultă fiind de 11,6%, adică aproximativ 2 milioane de persoane, iar prediabetul, o prevalenţă de peste 16%.
Caracteristica principală a diabetului este faptul că organismul nu poate folosi eficient insulina. La început, pancreasul compensează, producând mai multă insulină, dar cu timpul, pe măsură ce boala evoluează, acesta nu mai poate ţine pasul, iar valorile glicemiilor încep să crească. Dacă organismul este expus mai mult timp la valori glicemice peste normal, acestea vor începe să afecteze diverse organe şi sisteme, cele mai sensibile fiind ochii, rinichii, sistemul nervos şi inima.
Modificarea stiului de viaţă tratează diabetul zaharat de tip 2
„Diabetul zaharat de tip 2 se tratează prin modificarea stilului de viaţă, alături de medicamente orale şi insulină. Unii oameni îşi pot ţine diabetul sub control, printr-o alimentaţie echilibrată şi sport, dar majoritatea pacienţilor vor necesita tratament medicamentos şi insulină. DZ de tip 2 este o boală evolutivă; chiar dacă la început nu veţi avea nevoie de pastile, cu timpul glicemia va necesita un tratament din ce în ce mai riguros” – avertizează dr. Ioana Florenţiu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie, boli metabolice din cadrul Centrului medical ProVita.
Aceasta precizează că există şi anumite persoane ce prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta diabet zaharat tip 2, respectiv persoanele trecute de 40 ani, supraponderale sau obeze, sedentare. Mai mult, riscul creşte suplimentar dacă persoanele suferă de hipertensiune arterială, dacă sunt persoane în familie diagnosticate cu DZ tip 2, iar pentru femei- dacă au născut un copil cu greutatea mai mare de 4 kg. Aceste persoane trebuie să-şi determine anual glicemia şi profilul lipidic. De asemenea, la primele semne (consum excesiv de lichide, urinat des, senzaţia de gură uscată, scădere în greutate, tulburări de vedere, dureri şi furnicături ale picioarelor, oboseală) prezenţa la medic este obligatorie.
Care sunt valorile normale ale glicemiei
Valoarea normală a glicemiei dimineaţa, pe nemâncate, este între 60 şi 100mg/dl. Valorile mai mari de 100mg/dl se investighează de către medicul diabetolog prin analize de specialitate. Urmărirea pacienţilor cu diabet zaharat se poate face lunar sau trimestrial. Foarte important, o dată la 6 luni ar trebui efectuată o spitalizare de zi, adică o formă de internare cu durata de câteva ore, perioadă în care se pot efectua mai multe investigaţii pe care medicul le consideră necesare: analize de sânge, de urină, electrocardiogramă, ecografie abdominală, diverse consulturi de specialitate. Spitalizarea de zi are o durată de maxim 12 ore.