Parcul Mara, ori parcul Regina Ana?

0
1709

Am citit cu uimire ştirea că parcul Mara ar urma să primească un alt nume, „Parcul Regina Ana” (dacă va aproba Consiliul Local Baia Mare). Nu ştim cu cine s-o fi sfătuit consilierii locali care propun acest lucru, dar, ca mulţi alţi băimăreni, întrebăm ce merite a avut Ana, soţia fostului rege Mihai, trecută la cele veşnice la vîrsta de 92 de ani, ca să-i fie fixat numele în istoria şi toponimia Băii Mari? Sîntem recunoscători  faţă de demersurile „familiei regale” în promovarea imaginii României, ca să intrăm în UE şi NATO, dar nu sîntem de acord cu schimbarea numelui acestui parc în care se află statuile eroului naţional Avram Iancu, a „bătrînului naţiei” George Pop de Băseşti şi a altui ctitor al Marii Uniri, Ion C. Brătianu!
Avem în Baia Mare un parc ce poartă, pe merite indiscutabile, numele Reginei Maria, care, cu regele Ferdinand, cu naţia română şi cu oştirea ţării, au făurit Marea Românie în 1918. Suveranii Ferdinand şi Maria au vizitat Baia Mare în 26 mai 1919. La 14 noiembrie 1920, în Baia Mare, s-a constituit „Reuniunea femeilor”, avînd-o ca patroană pe Regina Maria. Proprietarul de mine şi senatorul Alexiu Pokol a făcut o donaţie consistentă în aur, din minele sale, pentru coroanele celor doi suverani încoronaţi la Alba Iulia în octombrie 1922. După Unire, Baia Mare a găzduit Regimentul de roşiori „Regina Maria”, care a stat de pavăză la consolidarea administraţiei româneşti.
Ana, soţia regelui Mihai, mărturisea că iubeşte România, dar după 1989 n-a obţinut cetăţenia română – atunci când a redobândit-o regele Mihai! Ea a trecut la cele veşnice cu cetăţenie britanică şi franceză. Mai mult, în cei 68 de ani alături de regele Mihai, nu a învăţat, cît de cît, limba română.
Considerăm că în Consiliul local se află consilieri responsabili, care pot să reflecteze obiectiv dacă este oportun să… monarhizăm parcul Mara. Propunerea ni se pare pripită, făcută într-un moment emoţional, de conjunctură. Mai credem că schimbarea numelui unui parc municipal ar trebui făcută printr-o largă consultare a băimărenilor.
În Baia Mare, este suficient să avem un parc cu nume de regină. Ce-i prea mult nu-i sănătos!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.