Tratarea seminţei de cereale păioase de toamnă

0
680

La înfiinţarea culturilor de cereale păioase de toamnă (grîu, secară, triticale, orz de toamnă), este obligatorie tratarea chimică a seminţei. Pentru prevenirea şi combaterea agenţilor fitopatogeni şi dăunători: mălura comună, mălura pitică, fuzarioza rădăcinilor şi spicului, tăciunele zburător, septorioza, sfîşierea frunzelor de orz, precum şi a dăunătorilor: viermii sîr­mă, larvele gîndacului ghebos – se va efectua un tratament chimic la sămînţă, care se va aplica diferenţiat în funcţie de rezerva de boli şi dăunători în sol.
În situaţia culturilor amplasate după cereale păioase, infestate cu viermi sîrmă sau alţi dăunători de sol, se recomandă utilizarea următoarelor produse de uz fitosanitar: 1. NUPRID MAX 222 FS 2,5 l/ t sau YUNTA QUATRO 373,4 FS 1,6 l/t sau YUNTA 246 FS 2,25 l/t sau CELEST TOP 1,3 l/t (grîu) – 1,5 l/t (orz); 2. AUSTRAL PLUS 5,0 l/t sau SEEDOPRID 600 FS 0,7 l/t.
La culturile amplasate după alte plante, pentru prevenirea şi combaterea bolilor coletului şi rădăcinilor, a mălurii comune, bolilor foliare (făinare, tăciune, septorioză, helmintosporioză), fără infestare cu dăunători de sol, se va utiliza unul dintre următoarele fungicide: CELEST 025 FS FORMULA M 0,2 l/100 kg seminţe, CELEST STAR 1,0 l/t, KRIPTO SUPER 60 FS 0,5 l/t, AMIRAL PROFFY 6 FS 0,5 l/t sau VITAVAX 200 FF 2,5-3,0 l/t sau ORIUS 6 FS 0,5 l/t,  RANCONA 15 ME 1,0-1,3 l/t, SPONSOR  6 FS 0.5 l/t,  SAVAGE 5 FS  1,5 l/t , REDIGO PRO 0,5 l/t sau DIVIDEND M 030 FS 1,0-1,7 l/t.
La culturile în monocultură pronunţată de cereale păioase de toamnă, pentru prevenirea mălurii comune, se va utiliza produsul: ROYAL FLO 42 S – 2,5  l/t sămînţă.
Pentru prevenirea atacului  dăunătorilor de sol, afide, muştele cerealelor (în vederea prevenirii fenomenului de îngălbenire, piticire şi aspermie a grîului transmis de afide (barley yellow dwarf virus), precum şi a unor boli foliare, se recomandă utilizarea următoarelor produse: CRUISER 350 FS 1,0 l/ha sau GHAUCHO 600 FS 0,6 l/t (grîu pentru culturi înfiinţate în toamnă)  sau NUPRID AL 600 FS 0,6-1,0 l/t.
Dacă sămînţa este deja tratată cu un fungicid sistemic, cu cîteva ore înainte de semănat se va aplica şi un insecticid considerat ca al II-lea tratament, cum ar fi: 1. NUPRID AL 600 FS 0,6-1,0 l/t sau SEEDOPRID 600 FS 06.1,0 l/t sau FORCE 20 CS 1,0-1,5 l/t sămînţă, precum şi alte insecticide cu efect similar, dar să fie compatibile cu fungicidul deja aplicat la sămînţă.
Pentru evoluţia mai viguroasă a plantelor (inclusiv dezvoltarea aparatului radicular), deodată cu tratarea seminţei se poate aplica şi fertilizantul MICROFERT U – 2,5 l/t,  ca starter, asigurînd o înrădăcinare viguroasă.
Tratarea seminţelor se va face cît mai aproape de perioada optimă de însămînţare. Insecticidul aplicat la seminţele deja tratate cu un fungicid se va aplica cu 2-3 zile înainte de  însămînţare, pentru a nu distruge facultatea germinativă a seminţei.
Pentru însămînţare, se va utiliza sămînţă certificată, cu valoare biologică (Bază, Certificată I sau Certificată II), selectată, calibrată, cu indici calitativi specifici soiului sau hibridului, să aparţină soiului recomandat în zonă, să aibă facultate germinativă peste 85% şi să fie tratată cu produse chimice avizate. Utilizarea la însămînţat a seminţelor proprii de consum, necondiţionate şi netratate chimic, constituie o eroare tehnologică.
Tratamentul seminţelor destinate însămînţărilor se face cu maşini echipate pentru tratarea pe cale semiumedă/umedă a seminţelor, trebuind să fie prevăzute cu dispozitive pentru agitarea continuă a conţinutului din rezervor înainte şi pe tot parcursul operaţiilor de tratare şi să fie bine reglate, pentru asigurarea dozelor recomandate şi a unei bune şi uniforme acoperiri a seminţelor. Nu trataţi seminţe cu umiditate mai mare de 15%! Nu trataţi seminţele prin lopătare sau direct în maşina de semănat. Este interzisă folosirea pentru înfiinţarea culturilor de toamnă a seminţelor tratate în anul precedent cu astfel de produse! Sămînţa tratată nu se poate utiliza în alte scopuri decît pentru însămînţări! Este interzis ca sămînţa tratată să fie folosită în hrana oamenilor, a animalelor sau pentru obţinerea unor produse de consum prin procesare industrială! Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
Ne-a informat: dr. ing. Melania OLTEAN, Oficiul Fitosanitar Maramureş, tel. 0262437470.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.