Corespondenţă specială din SUA de la Viorica PÂRJA
O singură dezbatere a fost prevăzută pentru candidaţii la funcţia de vicepreşedinte al SUA. Democratul Tim Kaine şi republicanul Mike Pence s-au confruntat la Universitatea Longwood din Farmville, statul Virginia, nu departe de unde locuim noi.
Mike Pence n-a avut o sarcină uşoară. După evoluţia zgomotoasă a lui Donald Trump, care a creat nedumerire şi chiar indignare în rîndul electoratului, el a încercat să prezinte o faţă mai prietenoasă şi responsabilă a candidatului republicanilor la funcţia de preşedinte.
Tim Kaine s-a concentrat mai mult pe program, dar a trebuit şi el să încerce să clarifice unele întrebări legate de Hillary Clinton. Cu deosebire cele legate de celebrele e-mailuri.
Dezbaterea oamenilor preşedinţilor a fost mai echilibrată şi mai puţin zgomotoasă decât prima întâlnire dintre doamna Clinton şi Donald Trump. Ei, oricum, stau în umbra candidaţilor la Casa Albă.
Comentatorii fac şi glume pe seama lor, afirmând că ar putea fi chiar confundaţi. Ambii sunt albi, de vârste apropiate şi veterani în politică. Ştacheta a fost ridicată, dezbaterea dintre candidaţii la preşedinţie atrăgând un număr record de spectatori: 84 de milioane. Candidaţii la vicepreşedinţie speră să obţină o audienţă în jurul a 70 de milioane de telespectatori.
Tim Kaine şi Mike Pence au încercat nu doar să se facă cunoscuţi, ci şi să compenseze slăbiciunile sau excesele candidaţilor la preşedinţie. Republicanul a a baletat atunci când a trebuit să-l apere pe miliardar vizavi de dezvăluirile cotidianului The New York Times (susţinător al lui Hillary Clinton) cum că este posibil ca Trump să se fi sustras plăţii impozitului pe venit timp de mai mulţi ani.
De cealaltă parte, democratul a apărat-o pe Hillary, ameninţată de Julian Assange cu dezvăluiri, dar amânate până acum.
Vicepreşedinţii au un rol considerabil, dacă ne gândim că trebuie să-l înlocuiască pe preşedinte dacă acesta moare sau demisionează, ceea ce s-a întâmplat de nouă ori în istoria americană. Iar actualii candidaţi la Casa Albă se numără printre cei mai în vârstă din istorie: Hillary Clinton se apropie de 69 de ani, iar Donald Trump are 70 de ani.
Dacă ar fi să tragem nişte concluzii, dezbaterea s-a concentrat mai mult pe candidaţii la preşedinţie şi a politicilor lor. Hillary a reuşit să mărească diferenţa dintre ea şi Donald Trump şi să câştige un avantaj şi în rândul unora dintre susţinătorii magnatului din New York, după ce şi-a consolidat imaginea de candidat mai puţin temperamental şi mai bine pregătit pentru funcţie.
Avansul obţinut de Clinton se datorează în mare parte câştigurilor în sondaje în rândul bărbaţilor, iar independenţii, care iniţial înclinau balanţa în favoarea lui Trump, şi-au mutat susţinerea înspre Hillary şi au crescut şansele de a vedea prima femeie preşedinte în SUA.