A început Anul Comemorativ al Sfintelor Icoane, iconarilor şi pictorilor bisericeşti

0
595

Sâmbătă, 4 martie 2017, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a participat la inaugurarea ciclului de evenimente care se vor desfăşura în Eparhie în cadrul “Anului Omagial al Sfintelor Icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti” declarat în Patriarhia Română.

Evenimentul care deschide suita de manifestări culturale şi duhovniceşti este unul de anvergură, ce adună la un loc, într-o expoziţie, icoanele a 20 pictori de biserici şi iconari din ţară, care au pictat locaşuri de cult în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Expoziţia de icoane poartă un titlu foarte inspirat: „Chipuri din veac în veci” şi este prilejuită de sărbătorirea Duminicii Ortodoxiei, care este închinată cinstirii Sfintelor Icoane.
Organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Întâistătătorul Eparhiei, de Sectorul patrimoniu sacru şi pictură bisericească, consilier eparhial Pr. Virgil Jicărean, expoziţia este găzduită în spaţiul Muzeului Episcopiei, din Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, care adăposteşte şi colecţia de carte veche, îmbinând astfel în mod fericit în faţa vizitatorilor cuvântul lui Dumnezeu din cărţile sfinte cu chipul lui Dumnezeu şi al Sfinţilor Săi de pe icoane, după cum ne-a lăsat să înţelegem Dumitriţa Filip, muzeograful Episcopiei.
În ordine alfabetică, cei 20 iconari, născuţi pe teritoriul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului sau care au pictat biserici pe cuprinsul acesteia, şi expun acum sunt: Neculai Adonaş, Constantin Bumbu, Emanuel Bumbu, Liviu Bumbu, Octavian Ciocotişan, Marius Cioran, Gabriela Drinceanu, Sabin Drinceanu, Emil Dunăre, Dumitriţa Filip, Alin Iuga, Pr. Virgil Jicărean, Daniela Moldoveanu, Gheorghe Rogojan, Ştefan Sălăjan, Alexandru Săsărman, Claudiu Sfara, Gabriel Solomon, Emil Stoica, George Stoica.
Cuvântul de vernisaj a fost rostit de Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, care a prezentat icoana din mai multe puncte de vedere, care converg la drumul omului spre mântuire, dar şi din punct de vedere cultic şi estetic. „Icoana este o fereastră între om şi Dumnezeu”, a spus vorbitorul.
Au mai rostit cuvinte importante Pr. Virgil Jicărean, în rolul de gazdă, primarul ales al Băii Mari, Cătălin Cherecheş, care a felicitat pe organizatori pentru un asemenea eveniment cultural de înaltă ţinută, muzeograf Lucia Pop, care a vorbit despre icoana veche din patrimoniul Episcopiei, pictorul de biserici Gheorghe Rogojan, muzeograful organizator Dumitriţa Filip şi alţii.

Cuvântul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin

Cuvinte de suflet a rostit despre icoane, în încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, amintind de primele icoane pictate nu de mână omenească, despre rolul lor eshatologic, dar şi despre bătrânii iconari maramureşeni, unii rămaşi anonimi, care ne-au lăsat inestimabile opere religioase.
„Icoana a devenit posibilă odată cu înomenirea Mântuitorului şi primele icoane nefăcute de mână sunt miracole pe care le-a săvârşit Mântuitorul în timpul vieţii, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Mântuitorul a acceptat să I se imprime chipul şi să fie zugrăvit. Prima icoană făcută de o persoană umană este icoana „Povăţuitoarea”, zugrăvită de Sfântul Evanghelist Luca. În Momentul în care Mântuitorul S-a întrupat şi S-a înomenit, a fost posibilă zugrăvirea chipului lui Dumnezeu. Cine L-a văzut pe Fiul, L-a văzut pe Tatăl, îi spune Mântuitorul unuia din Apostoli.”
Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre ce înseamnă, de fapt icoana, şi ce este ea, despre cum se pictează o icoană:
„Sfinţii Părinţi au rânduit felul, modul, evlavia în care se zugrăvesc icoanele, pentru că icoana nu este un tablou religios, icoana este un act de credinţă, o mărturisire de credinţă, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Cel ce pictează nu face artă pentru artă, ci artă pentru Dumnezeu. Pictorii, atunci când zugrăvesc icoanele, sunt sub inspiraţia Duhului Sfânt. Ei se roagă mult şi postesc. Iconarii, când pictează, se lasă în grija lui Dumnezeu. Nu au ambiţii ca şi artiştii. Artiştii doresc să-şi etaleze talentul, şi iscusinţa, şi priceperea, ca să-şi facă din numele lor un renume. Pentru ei. De aceea icoanele, unele dintre ele, prin evlavia cu care se roagă credincioşii în faţa lor, devin făcătoare de minuni. Evlavia credincioşilor provoacă minunea pe care o face icoana”, a explicat Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.

A fost constituit Grupul de iconari „Ştefan Zugravul de Şişeşti”

Cu ocazia întrunirii pictorilor în cadrul acestei expoziţii, a fost constituit şi Grupul de iconari „Ştefan Zugravul de Şişeşti”, iar primul lui preşedinte a devenit maestrul Gheorghe Rogojan, pictorul de biserici de categoria I.
Ştefan Zugravul din Şişeşti a fost o mare personalitate a picturii bisericeşti maramureşene din secolele XVIII-XIX, din bazinul Băii Mari, care a zugrăvit, după cum îi spune şi numele, mai multe biserici de lemn din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Andrei Fărcaş,
redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.