A început livrarea vaccinurilor ROR pentru imunizarea copiilor

0
136

Din 31 mai 2018, a început livrarea către direcţiile de sănătate publică a 410. 000 de doze de vaccin ROR pentru imunizarea copiilor eligibili la vaccinare, dar şi a celor restanţi, conform calendarului transmis de către furnizorul de vaccin la Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, s-a încheiat procesul de livrare a celor 198. 000 de doze de vaccin hepatitic B, care se utilizează în maternităţi pentru imunizarea nou-născuţilor.
Până la sfârşitul lunii iunie, direcţiile de sănătate publică vor primi 225.000 de doze de vaccin hexavalent pentru a fi distribuite medicilor de familie.
Următoarea tranşă de livrare a vaccinului DTP este preconizată în a doua parte a acestui an, astfel încât să asigure continuitate în aprovizionare cu acest tip de vaccin la nivel naţional.
În cazurile copiilor în care nu a fost respectat Calendarul Naţional de Vaccinare, conducerea Ministerului Sănătăţii este preocupată ca aceştia să fie recuperaţi, astfel încât să ajungă la schema de imu­nizare completă. În această vară, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu OMS şi UNICEF, intenţionează să realizeze o campanie de creştere a gradului de vaccinare ROR în comunităţile vulnerabile.
Raportarea stocurilor de vaccinuri existente în cabinetele medicilor de familie se realizează lunar către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene, astfel încât până la data de 15 a fiecărei luni, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile are situaţia stocurilor la nivel naţional pentru luna anterioară, conform prevederilor OMS nr. 377/2017.
La nivelul Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică au la dispoziţie o platformă online unde raportează săptămânal stocurile de vaccinuri aflate în depozitele DSP judeţene. Această raportare nu cuprinde numărul de doze de vaccin aflate la medicii de familie şi este utilizată de către reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică pentru a identifica posibilitatea de relocare a stocurilor, atunci când este necesară.
În medie, în fiecare lună sunt vaccinaţi ROR aproximativ 30. 000 de copii.
„Voi lua toate măsurile necesare astfel încât să asigurăm continuitate în aprovizionarea cu vaccinuri în viitor. Sunt necesare proceduri mai clare şi clauze care să permită derularea contractelor –cadru astfel încât să nu ne mai confruntăm cu situaţii limită într-o problemă atât de importantă precum respectarea Calendarului Naţional de Vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.