Pensiile speciale ale deputaților și senatorilor au fost anulate

0
75

– proiectul de lege fusese inițiat de parlamentarii PMP, care au reclamat diferența uriașă între pensiile speciale sau de serviciu menționate și pensiile invalizilor, veteranilor sau văduvelor de război –

Reglementările privind pensiile speciale ale deputaților și senatorilor, precum și cea a Avocatului Poporului, dar și cele privind pensiile de serviciu ale anumitor categorii profesionale, precum diplomați, funcționarilor publici parlamentari sau personalului Curții de Conturi, au fost abrogate printr-un proiect de lege adoptat tacit de senatori.
Guvernul nu susține proiectul, susținând că ar afecta dreptul la „un nivel de trai decent” al celor în cauză.
Noul proiect legislativ prevede anularea pensiilor speciale pentru mai multe categorii. Astfel, nu vor mai beneficia de pensii speciale: • personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă • personalul Curții de Conturi • membrii Corpului diplomatic și consular al României • personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice • Avocatul Poporului • funcționarii publici parlamentari. De asemenea, nu se mai acordă indemnizațiile pentru limită de vârstă sau pensiile speciale ale deputaților și senatorilor.
Proiectul a avut ca termen final de dezbatere finalul anului trecut, așa că, veniți din vacanță, senatorii, primii care trebuiau să discute proiectul și care îi întocmiseră raport de respingere în comisia de specialitate, au aflat că proiectul a fost adoptat tacit, urmând să fie transmis deputaților pentru adoptare.
CCR a decis recent că prevederile din Legea de organizare a Avocatului Poporului care instituie pensie specială pentru deținătorii acestei funcții sunt neconstituționale, admițând astfel sesizarea președintelui Klaus Iohannis.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.