SCRISOARE DE PROTEST • Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni, a intrat de ieri în GREVA FOAMEI! (P)

2
836

Ieri, 15 aprilie 2019, Ministerul Sănătăţii. Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni, judeţ Maramureş se instalează în faţa Ministerului Sănătăţii pentru un altfel de protest. Unul radical şi, totodată, periculos pentru sănătatea lui. Hotărârea lui este definitivă: GREVA FOAMEI!!! Primul primar care face acest gest extrem. Acasă, soţia lui, însărcinată în aproape 5 luni, este extrem de îngrijorată! El, în Bucureşti, cu o stare psihică bună, luptă pentru comunitatea lui! Luptă pentru oamenii pentru care, din anul 2008, a făcut tot posibilul pentru a le fi mai bine.

File de război – Episodul 1

În oraşul Ulmeni a existat staţie de ambulanţă, încă de pe vremea când era comună, iar în anul 2005 a fost desfiinţată. Oraşului Ulmeni, judeţul Maramureş, îi sunt arondate un număr de 7 sate: Tohat, Chelinţa, Ţicău, Arduzel, Someş-Uileac, Vicea, Mânău, iar pe traseul Baia Mare – Ulmeni nu există nici o substaţie a Serviciului de Ambulanţă Maramureş, care să deservească cu maximă operativitate urgenţele din oraşul Ulmeni şi localităţile mai sus menţionate. Mai mult decât atât, nu există nici un spital în această parte a zonei Someş – Codru, cea mai apropiată unitate spitalicească fiind în Baia Mare, la o distanţă de aproximativ 50 km.
“Sunt siderat de decizia Ministerului Sănătăţii, comunicată public prin canalele media judeţene cu prilejul inaugurării Laboratorului de Radioterapie cu Energii Înalte, de a înfiinţa o staţie de ambulanţă în comuna Ariniş, judeţul Maramureş, în condiţiile în care U.A.T. ORAŞ ULMENI a început acest demers justificat în anul 2011 şi nu a primit răspuns favorabil. Am transmis solicitări privind înfiinţarea unei staţii sau substaţii de ambulanţă în oraşul Ulmeni, judeţul Maramureş, începând cu anul 2011, înregistrate cu nr. 2111/10.03.2011, nr. 3893/09.06.2011, nr. 3657/17.06.2015, nr. 3621/17.10.2015 (le anexăm prezentei)” – Lucian MORAR, primarul oraşului Ulmeni.
Comunitatea din Ulmeni are un număr de 7.474 persoane, din care 1.750 sunt de naţionalitate maghiară şi aproximativ 1.900 sunt persoane de etnie romă. Comunitatea romă se confruntă cu următoarele situaţii: diferite dizabilităţi, boli cronice, boli aflate în faze terminale care necesită tratamente paleative, graviditate, vârsta a treia, vârsta sub 5 ani, familii monoparentale, persoane singure, care solicită foarte des serviciul de ambulanţă. Încă din Antichitate, oamenii au fost supuşi discriminării, deşi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din anul 1948 proclamă în primul articol faptul că “Toate fiinţele se nasc libere şi egale în demnitate şi drepturi.” Comunitatea de naţionalitate maghiară şi etnie romă, în calitatea lor de membri ai societăţii, are dreptul la securitatea socială, sunt îndreptăţiti ca prin efortul naţional să obţină realizarea drepturilor sociale, indispensabile pentru demnitatea şi libera dezvoltare a personalităţii lor. Cine decide care este nivelul „calităţii vieţii” necesar pentru a avea drepturi egale?
Numărul mare de solicitări existente în oraşul Ulmeni şi mai ales din rândul comunităţii rome susţin oportunitatea înfiinţării unei substaţii de ambulanţă în oraşul Ulmeni pentru a se putea interveni cu cea mai mare promptitudine la solicitările din zonă. Urmare a celor precizate mai sus, pentru a reduce timpii de intervenţie şi pentru încadrarea în limitele prevăzute în normele legale (Legea nr.95/2006, Titlul IV şi normele de aplicare a acesteia) se impune ca o necesitate majoră înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în oraşul Ulmeni, care să activeze în flux continuu.
„Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite, constat profund revoltat, faptul că s-a luat decizia înfiinţării unei staţii de ambulanţă în comuna Ariniş, în condiţiile în care U.A.T. ORAŞ ULMENI a solicitat, începând cu anul 2011, acest lucru. Doresc să resping confuzia voit indusă că totul se reduce la poziţionări politice, ideologice şi/sau etnice diferite şi că acesta ar fi motivul înfiinţării unei staţii de ambulanţă în comuna Ariniş şi nu în oraşul Ulmeni.
Înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în oraşul Ulmeni este de o importanţă deosebită pentru asigurarea premiselor necesare de performanţă a activităţii medicale din judeţul Maramureş. Argumentăm solicitarea noastră şi prin adresele nr. 2243/22.06.2015 şi nr. 2407/01.07.2015 transmise de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Maramureş către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Maramureş şi Ministerului Sănătăţii (în anexă).
Se ridică întrebarea: Care este pragul de la care o comunitate „are valoare” şi, în plus, nu „consumă inutil” resurse publice? Solicit Ministrului Sănătaţii să îşi clarifice public poziţia referitoare la aprobarea înfiinţării substaţiei de ambulanţă în comuna Ariniş şi NU în ORAŞUL ULMENI. Întăresc acest aspect făcând menţiunea că celelalte 6 substaţii de ambulanţă din judeţul Maramureş funcţionează în Municipiul Sighetu Marmaţiei şi în oraşele Borşa, Vişeu de Sus, Târgu Lăpuş, Seini şi Şomcuta Mare. Concluzia este una singură! Oraşul Ulmeni este singurul oraş din această zonă a judeţului Maramureş, care are în componenţă 10 comune, şi ar fi o premieră nefericită înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă într-o comună (Ariniş) şi nu în singurul oraş al acestei zone Someş – Codru.
De astăzi, voi sta aici în faţa Ministerului Sănătăţii, protestând în GREVA FOAMEI, în speranţa că atitudinea dumneavoastră se va schimba în sensul de a veni în sprijinul nostru şi de a înfiinţa o substaţie de ambulanţă în oraşul Ulmeni şi nu în comuna Ariniş. Demersul meu are în vedere respectul pentru comunitate şi se plasează dincolo de poziţionări şi opţiuni politice şi/sau etnice” – Lucian MORAR, primarul oraşului Ulmeni, judeţ Maramureş.

2 COMENTARII

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.