Pagube în valoare de peste 45 mii lei produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase

0
29

Fenomenele hidrometeorologice periculoase care s-au manifestat, la nivelul judeţului Maramureş în luna mai (”rupere de nori”, precipitaţii torenţiale, vijelie, grindină) au afectat 28 de unităţi administrativ teritoriale, respectiv 46 de localităţi şi au produs pagube în valoare de peste 45 mii lei.
Torenţii formaţi pe versanţi în urma precipitaţiilor au contribuit la creşterea debitelor şi pâraielor de pe raza localităţilor care s-au revărsat din albie. A fost distrusă de apele învolburate o casă şi alte două avariate (Moisei), respectiv inundate 30 de anexe gospodăreşti. Şuvoaiele de apă au spălat 9,5 km de drumuri comunale, respectiv 206, 53 km de străzi şi uliţe. Apele revărsate au transportat material aluvionar (mâl, pietriş, lemne, bolovani) care au colmatat secţiuni de scurgere de la poduri şi podeţe. Au fost afectate de inundaţii trei obiective socio-culturale. Au fost afectate de apele învolburate trei poduri şi 54 de podeţe. De asemenea, a fost afectată de viitură o punte pietonală. S-au inundat 77,35 hectare de teren agricol, o staţie de captare a apei, 18,2 hectare de păşuni şi fânaţe, 4 km de drumuri forestiere şi 13, 64 km de drumuri agricole. Creşterea debitelor şi nivelurilor cursurilor de apă au contribuit la afectarea unui zid de sprijin pe o lungime de 1 km, apărări de mal pe o lungime de 2,1 km, dar şi eroziuni de maluri pe o lungime de 5,25 km. Văile şi pâraiele de la nivel local au produs colmatări pe o suprafaţă de 6 km, respectiv rigole pe o lungime de 550 metri. Grindina de dimensiuni mici şi medii a afectat 463,8 hectare de teren agricol, panouri şi folii de solarii, dar şi obiective social economice şi culturale. Rafalele puternice de vânt care au avut aspect de vijelie şi grindina au produs pagube pe o suprafaţă de 428,345 mp la anexe gospodăreşti, respectiv la peste 4400 de locuinţe. De asemenea, au fost afectate lucrări de amenajare şi apărare de mal aflate în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş. Din datele primite până în prezent au fost avariate de grindină în municipiul Baia Mare peste 370 bunuri de folosinţă îndelungată.
”Nu am avut victime sau persoane rănite în perioadele cu fenomene hidrometeorologice periculoase. Echipele de intervenţie din cadrul CJSU, grupurile de suport tehnic, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, personalul din cadrul serviciile pentru situaţii de urgenţă, pompieri militari, echipaje de poliţie şi persoane voluntare au acţionat şi intervenit cu mijloace tehnice (autospeciale de intervenţie, motopompe, buldo-excavatoare, excavatoare pentru eliminarea efectelor negative produse de precipitaţiile abundente, rafalele de vânt puternic şi grindină (evacuare apă, decolmatare poduri, podeţe, şanţuri, rigole, asigurarea secţiunilor de scurgere, deblocarea căilor de acces, îndepărtarea materialului aluvionar şi curăţarea străzilor şi uliţelor)”, a spus prefectul Vasile Moldovan, preşedintele CJSU Maramureş.
Comisii mixte numite prin ordin al prefectului s-au deplasat în teritoriu şi au procedat la constatarea şi evaluarea pagubelor produse la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Acestea au fost centralizate şi s-a procedat la întocmirea unui Proiect de Hotărâre de Guvern în vederea alocării de resurse financiare pentru refacerea şi reabilitarea obiectivelor afectate de fenomenele meteorologice periculoase produse în judeţ. Se lucrează la întocmirea borderourilor privind acordarea de ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor/persoane singure afectate de inundaţii în luna mai, cu sumele de plată propuse de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în funcţie de gradul de afectare a bunurilor de folosinţă îndelungată. (d.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.