Direcţia de Sănătate Publică Maramureş transmite maramureşenilor că a apărut specia de ţânţari Culex pipiens prezentă pretutindeni în România, fiind specia implicată în transmiterea virusului West Nile.
Pentru prima dată însă, în acest an a fost identificată şi circulaţia speciei de ţânţari Aedes albopictus, specie puternic invazivă, diurnă (de zi), care transmite febra Denga şi Chikungunya. Ca urmare a acestui fapt, populaţia trebuie să se protejeze astfel: autorităţile publice locale să intensifice acţiunile de combatere a vectorilor, mai ales în zonele a fi cunoscute la locuri de înmulţire a ţânţarilor: parcuri, cimitire, parcări de TIR-uri, lacuri, zone din jurul spitalelor cu secţii de boli infecţioase. De asemenea, agenţii economici să efectueze acţiuni de combatere a vectorilor în incinte: depozite de anvelope, şantiere de construcţii etc. Populaţia trebuie să ia măsuri: evacuarea apei din subsoluri, repararea instalaţiilor de apă şi canalizare din subsoluri şi din apropierea locuinţelor, renunţarea la păstrarea apei în butoaie în curte, evitarea aruncării obiectelor care nu mai sunt necesare şi în care poate stagna apa (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării), îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se adăpostesc ţânţarii.
Pentru evitarea înţepăturilor se va purta îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi, mai ales dacă ieşiţi seara în parc, la locuri de joacă, la plimbare în pădure, la pescuit, în Deltă; utilizarea de substanţe chimice împotriva ţânţarilor comercializate în farmacii, plase de protecţie la ferestre şi uşi în locuinţă – ne informează dr. Rareş Pop, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş. (o.m.)