Condiţiile climatice din ultimele zile au favorizat apariţia şi dezvoltarea dăunătorului/bolii: Complex de boli și dăunători în pomicultură (focul bacterian al rozaceelor, rapăn, făinare, monilioze, antracnoză, ciuruire micotică şi bacteriană, apoplexia sâmburoaselor, băşicarea frunzelor de piersic monilioze, boli de scoarţă şi muguri, arsura bacteriană a nucului, antracnozei frunzelor de nuc, păianjeni, insecte minatoare şi defoliatoare, afide, acarieni, păduchele din San Jose, psilide etc).
Pentru diminuarea rezervei biologice a complexului de boli și dăunători în pomicultură, după recoltarea fructelor se recomandă aplicarea tratamentului de toamnă, considerat ca tratament de bază, reducând considerabil numărul de tratamente ulterioare. Astfel, tratamentul (I) se va aplica la toate speciile pomicole și arbuști fructiferi, utilizând una din următoarele combinații:
1.ALCUPRAL 50 PU 0,3% sau CHAMP 77 WG /COPPERMAX 0,2% + NOVADIM PROGRESS / SINORATOX 400 EC 0,075-0,1%;
2.BADGE WG 2,9 kg/ha + JUVINAL 10 EC 0,1% ;
3.FUNGURAN OH 50 WP 0,3% sau TRIUMF 40 WG 0,25- 0,375%+CALYPSO 480 SC 0,02%;
4.KOCIDE 2000 0,25% sau ZEAMĂ BORDELEZĂ TIP MIF/ VALLES 0,5%+ MOSPILAN 20 SG/ KRIMA 20SG 0,025-0,03%. Perioada optimă de tratament – început de cădere a frunzelor. În livezile în care a existat un atac ridicat al focului bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora), în special la păr și gutui, se recomandă aplicarea tratamentului II, utilizând următoarea rețetă :
T 2 – FUNGURAN OH 50 WP 3,0%+ MOVENTO 100 SC 1,875 l/ha.
PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT – căderea totală a frunzelor – intrare în repaus vegetativ. Înainte de aplicarea tratamentelor chimice se vor efectua lucrările de igienă culturală care constau în: curăţarea rănilor şi ulceraţiilor până la ţesutul sănătos; tăierea drajonilor de la baza pomilor; adunarea şi arderea fructelor mumificate, a frunzelor, ramurilor, defrişarea pomilor; aratul pe rândul de pomi şi prăşile manuale în jurul pomilor pentru a îngropa resturile vegetale, precum şi distrugerea dăunătorilor de sol şi a galeriilor de şoareci; eliminarea pârloagelor care constituie loc de adăpost şi înmulţire al rozătoarelor. De asemenea, se pot utiliza şi alte produse de protecţia plantelor, recomandate în PEST EXPERT, pentru testele avertizate. Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.