In memoriam • Dr. Moștiș Viorica

0
95

S-a născut în 26 februarie 1940 în Debrecen, Ungaria. Tatăl fiind din Baia Mare, cu strămoși în Borșa, Vișeu de Sus, Tăuții de Sus, în 1942 a venit în Maramureș. A urmat școala primară și liceul în Baia Mare. A devenit studentă la Facultatea de Stomatologie a Institutului de Medicină și Farmacie din Cluj, unde a absolvit în 1963. A fost repartizată în regiunea Suceava, Câmpulung Moldovenesc, ca medic stagiar stomatolog la cabinetul pentru copii până în 17 decembrie 1966. În urma unui concurs, a obținut postul de medic stomatolog în Centrul Stomatologic Baia Mare – Serviciul Pediatrie, din 18 decembrie 1966 până la pensionare, în 1 martie 1977. În urma concursului susținut în noiembrie 1968, a devenit medic specialist și din 1 iulie 1990, medic primar. Între anii 1971-1978, a coordonat activitatea rețelei de stomatologie infantilă din Baia Mare și județul Maramureș. A contribuit la lărgirea rețelei de stomatologie infantilă în Baia Mare, prin înființarea unor cabinete școlare la Școala Nr. 12 și la Școala Nr. 2. În demersul activității sale și al colectivului pe care l-a condus, s-a pus mare accent pe profilaxie și educația sanitară.
În cadrul USSM, atât la Câmpulung Moldovenesc, cât și în Baia Mare a participat cu lucrări de specialitate la diferite simpozioane din țară și la cursurile de vară organizate de prof. dr. docent Petre Firu, directorul Clinicii de Stomatologie Infantilă din București, ținute în diferite localități din țară (lucrări proprii sau în colaborare cu colectivul de stomatologie infantilă din Policlinica Stomatologică nr. 1 din Baia Mare). Lucrările prezentate la cursurile de vară ale prof. dr. Firu au apărut în volumele de „Curs de stomatologie Infantilă”.
În perioada 1971-1986, a participat la șase cursuri de perfecționare postuniversitară din București și Cluj cu teme de organizare, terapie și mai mult pe teme de ortodonție. În mare parte a activității sale profesionale, a rezolvat cazurile din Baia Mare și județul Maramureș. A participat timp de 20 de ani, prin rezolvarea problemelor organizatorice, la buna funcționare a Policlinicii Stomatologice nr. 1 din Baia Mare. În tinerețe și până i-a permis starea sănătății sale, la sfârșit de săptămână și în concediile de odihnă anuale, a practicat drumețiile în munți (cu rucsacul în spate) în împrejurimile orașului Baia Mare și în alte zone montane din țară.
S-a stins din viață în 9 decembrie 2019 la venerabila vârstă de 80 de ani.
Dr. Felix MARIAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.