Tractor nou pentru pășunea satului

0
70

În 30 aprilie 2020, Asociația crescătorilor de animale Sătmăiana din Satu Nou de Sus (orașul Baia Sprie) a primit un tractor, o mașină de curățat pășuni și o mașină de administrat îngrășăminte chimice, toate noi, cumpărate de la un comerciant de mașini agricole din Reghin, cu suma de 35.000 de euro. Banii provin din subvenția APIA de stat pe care asociația o primește în contul pășunii sătești pe care o administrează. La descărcarea din camion a utilajelor agricole, au ajutat șase membri ai asociației: președintele Gabriel Pustai, vicepreședintele Rodica Zoicaș și membrii Petre Horincar, Ionuț Horincar, Nicolae Pop și Vasile Sarca.
Tractorul poartă marca Belarus, are 110 cai putere, cu tracțiune și pe puntea din față. Mașina purtată de tocat resturi vegetale (muri, tufișuri cît degetul, pipirig, ferigă) este o freză importată din Italia, le folosesc și pomicultorii pentru a toca crengile provenite din tăieri, fiind acționată de tractor prin cardan. Iar mașina de administrat îngrășăminte chimice solide poate fi purtată și de un tractor cu putere mai mică, de 45 cai putere.
Gabriel Pustai, crescător de vaci de lapte (vinde laptele crud la abonați din Baia Mare), ne spune că tractorul va fi folosit pentru curățarea pășunii sătești de 150 ha și lucrarea va costa mai puțin decît pînă acum – era executată de firme prestatoare de lucrări agricole, la factură fiind pusă și taxa pe valoarea adăugată și cota de profit. Cu ajutorul mașinii de administrat îngrășăminte chimice, vor fi împrăștiate pe pășune cantități importante de nitrocalcar, în doză de 200 kg/ha, cumpărate de la un distribuitor din Carei.
Cu același camion specializat, erau transportate și un tractor cu încărcător frontal, fabricat în Turcia, și un plug cu două trupițe, reversibil, ambele pentru un fermier din satul Cărbunar, comuna Dumbrăvița. Luna trecută, același șofer a adus în Maramureș două tractoare și utilaje pentru doi gospodari din Șișești și Șindrești.
Ciurda de vaci va ieși la pășunat din 10 mai, cînd iarba ar trebui să aibă înălțimea de cel pu­țin 10 cm.

Așteptînd sosirea camionului, fermierii au discutat despre faptul că în sat există cîțiva crescători de oi care pășunează abuziv, în afara sezonului, fără să fie membru al asociației și fără să contribuie la întreținerea pășunii sătești. Reclamațiile repetate către primărie și poliție n-au dus la nimic, ni s-au plîns fermierii. I-am sfătuit să reia reclamațiile, să le facă în scris, către Poliția Baia Sprie, de fiecare dată cînd constată că oile strică pășunea vacilor.
Însă ne-au spus că se tem, au fost amenințați de ciobani cu incendierea locuinței (infracțiune și mai gravă, la adresa persoanelor și a bunurilor acestora, ce trebuie sesizată imediat la poliție). Pășunea se află în proprietatea Orașului Baia Sprie – localitatea Satu Nou de Sus, iar oamenii așteaptă ajutorul autorităților locale, al primarului și al consilierilor locali. Dar, ne spune un fermier, chiar un consilier local este proprietar de oi ce pasc în afara perioadei legale de pășunat!…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.