Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a reunit vineri, 15 mai, și a decis următoarele măsuri care au fost aprobate prin Hotărârea nr. 22/2020.
Pentru prevenirea și limitarea infecției cu COVID-19, agenții economici: hipermarket-uri, supermarket-uri, market-uri care au locații/ puncte de lucru în județul Maramureș, vor întreprinde, pe perioada stării de alertă următoarele măsuri:
– organizarea accesului/ieșirii clienților se va face unidirecțional, o singură intrare respectiv o singură ieșire
– asigurarea unei suprafețe minime de 4 metri pătrați pentru fiecare client/persoană
– păstrarea unei distanțe minime de 2 metri la casele de marcat și a clienților la intrarea în magazine
– se va proceda la dezinfectarea suprafețelor expuse și la evitarea aglomerării de persoane în zona caselor de marcat
– personal anume desemnat va proceda la testarea termică (termometrizare digitală) a clienților fără contact și va proceda la interzicerea accesului în incintă a clienților care prezintă stare febrilă de sănătate, cu temperatură care depășește valoarea de 37,3 grade Celsius.
Pe durata stării de alertă se interzic organizarea târgurilor/expozițiilor de orice fel, cu excepția târgurilor agroalimentare.
De asemenea, în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a virusului COVID-19, pe teritoriul județului Maramureș se impune purtarea măștii de protecție în toate locurile/spațiile publice și la locul de muncă, inclusiv exterior.
Acțiuni de informare
Sâmbătă, polițiștii au desfășurat acțiuni de informare cu privire la interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu următoarele excepții:
– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi
– deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat
– deplasarea pentru realizarea de activități agricole
– deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli
– deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi
– deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament
– deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie
– deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță
– deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane
– deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială
– deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu, respectiv justificarea deplasării prin declarația pe propria răspundere.
De asemenea, cetățenilor le-a fost precizat faptul că sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, concerte sau orice alte întruniri în spații deschise, precum și de activități culturale, științifice, artistice, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine și de tratament balnear desfășurate în spații închise.
Cum se definește zona metropolitană?
Zona metropolitană include următoarele localități: Municipiul Baia Mare, oraşele: Baia Sprie, Cavnic, Seini, Şomcuta Mare, Tăuţii Măgherăuş, comunele: Cerneşti, Cicârlău, Coaş, Copalnic Mănăştur, Coltău, Dumbrăviţa, Groşi, Mireşu Mare, Recea, Remetea Chioarului, Satulung, Săcălăşeni, Valea Chioarului.
Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș.
În situația în care cetățeanul se deplasează între localități din interiorul zonei metropolitane, nu are nevoie de declarație pe propria răspundere.
Persoanele peste 65 de ani NU au restricție de a ieși din casă!
Hotărârea CNSSU nr. 24 nu restricționează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc.
Declarația pe propria răspundere poate fi scrisă și de mână
Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități poate fi scrisă și de mână cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității.
În cazul în care o nouă deplasare respectă același traseu, declarația pe propria răspundere poate fi refolosită și în alte zile, tăind cu o linie data precizată inițial și completând noua dată aferentă zilei în care are loc deplasarea.
Vor fi sancționate persoanele care nu poartă mască?
Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.
Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 cu amendă între 500 și 2.500 lei.
Vor mai fi date amenzi?
Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în MO nr. 396/15 mai 2020) definește contravențiile și cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ.
Se redeschid sălile de lectură din biblioteci?
Această variantă este în analiza autorităților, urmând ca o decizie să fie comunicată în perioada următoare, Activitățile bibliotecilor sunt permise în perioada stării de alertă.
Se redeschid clinicile private?
Clinicile private au avut în timpul stării de urgență și vor continua să aibă și în timpul stării de alertă același statut cu spitalele/clinicile de stat.
Rămâne vreo interdicție valabilă după ora 22?
Nu. Interdicțiile emise prin hotărârea CNSSU sunt valabile indiferent de intervalul orar și nu sunt diferite pentru intervalul post 22.
Câte persoane pot participa la evenimentele familiale?
Dacă evenimentul familial implică o slujbă religioasă în interiorul bisericii (ex: nuntă, botez, înmormântare), numărul maxim de persoane care pot participa este de 16.
Dacă slujba se ține în curtea bisericii, numărul participanților NU este limitat, însă se vor respecta măsurile de prevenire și protecție stabilite.
Pentru evenimentele familiale private (ex: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfășurate în spații închise, va fi avut în vedere același număr de persoane – maximum 16 – cu respectarea normelor de igienă și pe cât de mult posibil respectarea distanței fizice.
Terasele rămân închise în perioada stării de alertă.