Noi condiții pentru SCZ

0
25

Fermierii primesc sprijin cuplat pentru zootehnie (SCZ) pentru oile și caprele cu vîrsta între 1 an (la 31 martie 2020) și 8 ani; iar pentru masculi (berbeci, țapi), cu vîrsta între 1 și 6 ani. La șes, fermierul eligibil trebuie să dețină în exploatație minimum 150 de oi sau capre, iar în zona montană, minimum 50 de oi/capre. Apare o noutate pentru acest an! Femelele înscrise la SCZ trebuie să aibă vîrsta de maximum 8 ani la data de 15 mai 2020 – pentru fermierii care au depus deja cererea unică de plată; respectiv la 15 iunie 2020, pentru cei care n-au depus-o încă.
Fermierul n-are voie să vîndă oile cu SCZ pînă la 30 septembrie 2020. Berbecii să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală. Ovinele să fie înscrise în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, și să respecte raportul pe sexe de 35:1. Subvenția se dă pentru cel mult 500 de capete.
Bovinele de lapte trebuie să fi fătat cel puțin o dată și să nu aibă vîrsta peste 10 ani la 15 mai 2020, în cazul fermierilor care au depus deja cererea unică de plată; respectiv la 15 iunie, pentru cei care n-au depus-o încă. Animalele să fie înscrise în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară. Pentru vacile de lapte care provin din import (2019-2020) sau care au avut fătări cu produs declarat mort/neviabil, se prezintă documente doveditoare. Sprijinul se dă pentru minimum 5 capete în zona montană, respectiv minimum 10 capete la șes, dar nu mai mult de 250 de capete. Atenție, dacă fermierul are 5 vaci (respectiv 10 vaci) și una va fi declarată neeligibilă, va pierde toată subvenția!
Se dă ajutor SCZ de stat și pentru vacile de carne și/sau vacile metise cu rase de carne. La fel, pentru tauri. De asemenea, pentru tineretul mascul cu vîrsta de maximum 25 de luni, ținut cel puțin 8 luni pînă la data depunerii cererii unice de plată. Pentru tineretul femel, se poate cere SCZ pînă la prima fătare, dar să nu aibă vîrsta peste 32 de luni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.