Conducerea Spitalului Județean aduce mulțumiri pacienților și aparținătorilor

0
57

• Nici un angajat infectat, nici o zi de carantină în unitatea medicală •

Dr. Vasile Pop, manager interimar al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare aduce mulțumiri tuturor celor care au înțeles că restricțiile impuse la nivelul unității medicale au în continuare un dublu scop, acela de a proteja sănătatea pacienților internați, dar și a cadrelor medicale, sanitare și auxiliare care își desfășoară activitatea în instituția sanitară.
De la începutul lunii martie și până în prezent, nici un angajat al unității medicale nu a fost infectat cu noul coronavirus SARS-CoV-2, nici un pacient nu a contractat virusul în spital, iar spitalul nu s-a aflat nici o zi în carantină.
„Deși restricțiile privind accesul vizitatorilor în unitate sunt aplicate și în prezent, menținerea acestora are, în continuare, scopul de a proteja populația și a preveni apariția unor focare de infecție. În ceea ce privește decizia de a se interzice pachetele cu alimente pe toată perioada internării, fiind permis să se aducă pacienților doar obiecte de uz personal, măsura a fost luată din aceleași rațiuni de prevenire a răspândirii bolii, dar și pentru prevenirea apariției unor simptomatologii digestive, care ar putea ridica suspiciuni cu privire la prezența unei infecții în rândul pacienților internați. Pachetele se pot lăsa și acum la poarta principală de acces în spital, la reprezentanții serviciului de pază, existând două intervale orare pentru predarea acestora”- a declarat managerul-interimar, dr. Vasile Pop.

Au existat plângeri din partea aparținătorilor bolnavilor

Au existat plângeri privind faptul că aparținătorii au fost nevoiți să aducă bolnavilor, în cursul lunilor martie-aprilie, scutece de unică folosință (pampers). Potrivit legislației în vigoare, unitatea sanitară este obligată să suporte din suma contractată pentru furnizarea de servicii medicale, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor, iar cheltuielile cu acele consumabile sunt acoperite de CAS. Însă, în cursul acestor două luni – susține managerul interimar al Spitalului Județean -, datorită întregului context epidemiologic, au fost afectate importul sau livrarea unor produse, printre care și scutecele de unică folosință.
Au existat de asemenea plângeri cu privire la comunicarea unor date despre pacienți. În acest context, conducerea Spitalului Județean de Urgență Baia Mare amintește că, potrivit Legii nr. 46/2003, „toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, pronosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale” și „informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres”. Prin urmare, asistentul medical nu poate să comunice diverse date despre pacienții internați, la solicitările telefonice ale aparținătorilor, medicul fiind cel în măsură să explice orice informație privind evoluția stării de sănătate a unui pacient.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.