Premierul asigură: magistrala de gaz Sighet – Borșa este o prioritate!

0
348

Un proiect important și mult visat de maramureșeni este tot mai aproape de a se concretiza. Este vorba despre magistrala de gaz care să lege Sighetul de Vișeu și Borșa. Prin realizarea conductei se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de nord-vest (zona de consum Maramureș), cu cel din nord-est (zona Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), deci alimentarea cu gaze pentru fiecare zonă din două direcții.

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări că acest proiect reprezintă într-adevăr o prioritate pentru Guvern. De asemenea, se va realiza cât mai repede posibil. „Noi am adoptat hotărârea de Guvern prin care am aprobat acest tronson de magistrală care face legătura între conducta din vest și se duce înspre Sighet – Borșa urmând să ajungă până la Vatra Dornei. A început o altă investiție, dinspre Suceava spre Vatra Dornei, iar obiectivul nostru este să se unească cele două magistrale de gaz pentru a se realiza sistemul circular. Deci l-am declarat ca obiectiv de interes național. S-au pregătit hotărârile de Guvern pentru că sunt necesare să eliberăm teren agricol și fond forestier pentru traseul magistralei. De asemenea, e în curs de obținere și acordul de mediu. Autorizația de construcție nu se poate da decât după obținerea acordului de mediu. Evident, obținerea acestuia se face pe baza unei proceduri foarte stricte. Atât Transgazul, cât și Guvernul, vor face toate demersurile necesare pentru a se intra în construcția efectivă, cât mai rapid, a acestei magistrale”, declara Ludovic Orban, la ultima sa vizită în Maramureș. Lucrările de construcție a gazoductului ar urma să fie făcute pe o distanță de 86 de kilometri și să lege Sarasău de Sighetu Marmației și Borșa: „Avem intenția de a uni Maramureșul cu Moldova, fapt pentru care această conductă va continua până la Iacobeni, unde se va lega de conducta Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, declarată deja de importanță națională”, declara cu ceva timp în urmă și Mihai Leontin Leahu, directorul Departamentului de Proiectare și Cercetare al Transgaz.
Proiectul este unul foarte amplu, pentru că discutăm despre zona de parc Natura 2000, discutăm de rezervații naționale, despre anumite zone unde găsim situri arheologice, dar și de terenuri agricole și fores­tiere care sunt pe traseul gazoductului și trebuie eliberate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.