Născut poluat, abuzat, apoi renăscut la vărsare!

0
217

Straniul destin al râului Cavnic
Unul dintre cele mai interesante râuri din Maramureș este Cavnicul. Născut în zonă minieră auriferă, este condamnat la poluare încă din născare. Izvorul său vine de undeva din munți, din dreapta drumului Cavnic-Băiuț. Un adevărat râu de munte. La intrarea în localitate, sus, în zona Logolda, primește primul afluent, care… este mai mare și mai puternic decât râul însuși! Și nu vine oricum…este firul ce cade aproximativ 40 de metri, dintr-o gură de deversare de ape uzate de mină, din fundul pământului! Căderea este denumită cascada Piciorul Calului, dar mai are vreo două nume. Din start, apa primește prinos de minereu și de vasarâș, în funcție de sezon.
Trecând prin oraș, Cavnicul mai primește alte ape uzate de mină dintr-o stație de epurare prin care doar trece, dar și ape uzate orășenești, ele deja epurate, în ultimii ani. Urmează alt abuz asupra râului, o microhidrocentrală care-i ia debitul în Cavnic și-l redă în Plopiș. E adevărat, încă nu există studii clare care să arate că apa din microhidrocentrale ar ieși mai poluată, ba se pare că iese mult mai oxigenată, din cauza căderilor și a vitezei. Urmează un șir de sate care contribuie cu ce pot la poluarea râului, apoi ajunge la Copalnic Mănăș­tur de unde intră în… zona de renaștere! Dea­lurile Culmii Prelucilor îi priesc râului. În aval de podul de beton dintre Coaș-Întrerâuri, el are chiar propriul defileu, care de obicei apare la râuri undeva la izvoare, la munte, nu la vărsare.

Cale de 3-4 kilometri, râul Cavnic e de nerecunoscut. Stânci masive sculptate de apele de primăvară, cascade, sălbăticie totală, o adevărată zonă cvasivirgină. Sigur, urme de ”civilizație” se văd… ba o cizmă de gumă, ba o parte de frigider sau cârpe agățate prin crengi ne arată clar că râul a fost abuzat masiv în amonte. Dacă ai ajunge doar acolo, în defileu, fără să-i cunoști parcursul, ai fi îndreptățit să bei apă din râu… Să n-o faceți! În schimb, e o zonă perfectă unde vă puteți pune imaginația la încercare…să căutați aur. Sute de ani de exploatări miniere au cărat la vale minereuri și, de ce nu, metale prețioase. Oricum, mica, însoțitorul aurului, poate fi văzută pretutindeni aici.
La capăt de tra­seu/viață, Cavnicul e superb. Face cinste locului și orașului cu același nume, chiar dacă el e deja pe teritoriul comunelor Copalnic Mănăștur și Coaș. Locul unde se varsă Cavnicul în Lăpuș este emblematic pentru oamenii de munte. Împreunătura este locul de pe Defileul Lăpușului, în zonă cvasivirgină, unde Cavnicul vine, aproape întotdeauna cu altă culoare decât Lăpușul și se… împreunează. Într-un loc stâncos, cu ape furtunoase și cu trei plaje, de fiecare parte a joncțiunii! Iată un râu a cărui maturitate/sfârșit sunt mai frumoase decât tinerețea!!!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.