Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ne informează că sînt depistate în continuare focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei din judeţul Maramureş, ultimele cazuri fiind la Remetea Chioarului, în 16 noiembrie 2020; în Baia Mare, pe 18 noiembrie (într-o gospodărie de pe strada Dumbravei); şi în 20 noiembrie 2020, în satul Pribileşti din comuna Satulung. De asemenea, au fost depistaţi doi mistreţi bolnavi de pestă porcină africană, împuşcaţi în fondurile de vînătoare din comunele Oarţa şi Asuaj.
Medicii veterinari le recomandă cescătorilor de porci să ia măsuri de prevenţie. Mişcarea animalelor în scopul comercializării se face cu respectarea prevederilor ordinelor nr. 4012010 şi 6712012 (pot fi comercializate doar animalele identificate cu crotalie, înregistrate în Baza Naţională de Date şi însoţite de certificatul sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar din comună, care să ateste că sînt sănătoase). Porcii pot fi crescuţi doar în spaţii îngrădite, fără să intre în contact cu alţi porci, cu mistreţi din pădure sau cu oameni străini de gospodărie/fermă. Animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare ce conţin carne, oase sau alte subproduse de porc sau de mistreţ. Se interzice monta naturală cu vieri din altă exploataţie. Orice suspiciune de boală sau mortalitate va fi comunicată medicului veterinar de liberă practică împuternicit. Mişcarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, a deşeurilor provenite de la porcinele domestice sau de la mistreţi şi a cadavrelor de animale se va realiza doar de către unităţile de neutralizare autorizate pentru această activitate.
Gospodarii să fie atenţi cum achiziţionează porci. Nerespectarea legii duce la sancţionarea contravenţională şi la pierderea dreptului de despăgubire în caz de pestă sau trichineloză!
De la toţi mistreţii vînaţi trebuie să fie recoltate probe şi analizate în direcţia pestei în laboratorul DSVSA Maramureş. Orice partidă de vînătoare se va organiza după notificarea DSVSA şi un medic veterinar va face examenul postmortem al mistreţului şi va preleva, ambala şi expedia proba spre laborator. Mistreţii vînaţi vor fi păstraţi în centrul de colectare a vînatului, pînă la aflarea rezultatului examenului de laborator. După vînătoare, cîinii gonaci nu vor fi lăsaţi liberi, pentru a evita venirea în contact cu animalele împuşcate. Dacă nu există centru de colectare, recoltarea probelor se va face pe o folie mare, care ulterior va fi arsă sau îngropată. După eviscerarea mistreţului, masa gastro-intestinală va fi colectată în saci de plastic şi predată pentru neutralizare sau îngropată la cel puţin 2 m adîncime. Carnea nu va fi consumată pînă la aflarea rezultatului analizelor în direcţia pestei clasice şi africane şi a trichinelozei. Responsabilii fondurilor de vînătoare au obligaţia să respecte aceste reguli.
În zonele supuse restricţiilor sanitar veterinare, nu intră şi nu ies animale decît cu acordul DSVSA. Sesizări şi reclamaţii puteţi face la DSVSA Maramureş, tel. 0262-724031, fax 0262-274005, e-mail: office-maramures@ansvsa.to.