De la 1 martie, fermierii sînt chemați la APIA

0
14

Mai sînt cîteva zile pînă cînd fermierii și țăranii vor trimite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile unice de plată pe anul curent 2021.
Perioada de depunere se va încheia la 15 mai 2021. În contextul pandemiei Covid-19, fermierii își vor înregistra cererile fără să se prezinte fizic la centrele județene sau locale ale APIA. Vor completa o singură cerere, chiar dacă lucrează terenuri din diferite localități sau județe.
Pînă atunci, fermierii trebuie să se prezinte la primăria pe raza căreia dețin teren și să-și actualizeze înscrierea în Registrul agricol, pentru ca după aceea primăria să transmită adeverința la APIA. De asemenea, fermierii trebuie să-și clarifice mejdele parcelelor, zonele de interes ecologic și culturile înființate. Pot să acceseze de acasă aplicația IPA ONLINE din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicație).
Dovezile că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înainte de depunerea cererii unice de plată, deci să fie valabile la data depunerii. Documentele ce dovedesc că terenul se află la dispoziția fermierului vor fi transmise electronic pe adresa de e-mail a centrului APIA. Responsabilitatea privind legalitatea și valabilitatea documentelor aparține fermierului și autorității care a emis sau atestat aceste documente, după caz.
Dacă fermierii dețin în exploatație și animale, au obligația să se asigure că datele sînt actualizate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) (de către medicul veterinar concesionar. După ce obțin oglinda fermei de la medicul veterinar, dar înainte de accesarea IPA Online, fermierii se vor adresa centrului județean/local al APIA, în vederea completării declarației sector zootehnic din aplicația dedicată sectorului zootehnic.
În ultima etapă, funcționarii APIA îi vor contacta pe fermieri în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora să se prezinte fizic la Apia, pentru a semna cererea și declarațiile atașate de aceasta.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.