Munte, apă, răcoare • Defileele de Maramureș, supraofertă!

1
308

Firesc ar fi, înainte de a ne lăuda cu puzderia de defilee din Maramureș, să explicăm ce sunt. Conform DEX, defileul este o vale transversală îngustă, adâncă și lungă, cu versanți abrupți, săpată de o apă curgătoare în regiunile muntoase.

Conform hărții Maramureșului, dar și a experimentatului montaniard Ionică Pop, avem o mulțime de defilee, unele foarte lungi, altele scurte, unele cvasivirgine, altele în imediata vecinătate a unui drum auto. Dat fiind căldurile prin care trecem, invitația e deschisă… e drept, cu acces nu foarte facil, dar vă oferim munte, apă, stânci și răcoare la un loc!
Cel mai lung defileu din România, conform datelor oficiale, ar fi cel al Oltului, de 47 de kilometri, dar este însoțit de drum asfaltat pe mare parte din traseu. Cel mai lung defileu al Europei ar fi… tot de-al nostru, Clisura Dunării, de 144 kilometri. Cum se așează Maramureșul în peisaj? “Cel mai lung defileu maramureșean este Valea Vaserului, de peste 50 de kilometri lungime. Are doar accesul pe calea ferată îngustă.

Alt defileu superb și cu lungime mare este cel al Lăpușului, de 35 kilometri. Ar fi de consemnat cel al Vișeului, de 7-8 km, între Bistra și Valea Vișeului, dar și cel al Cavnicului, de 5-6 kilometri. Mai avem defilee interesante. Pe Tisa, pe graniță, de la Valea Vișeului la Lunca la Tisa. Sau defileul văii Săpânța, cu văile Runcu-Săpâncioara-Hârdău. Și Cheile Tătarului de la Mara, chiar dacă sunt doar doi kilometri rămași, sunt tot defileu. Nu toate defileele sunt chei… cel al Lăpușului are asemenea porțiuni, cu perete de stâncă pe ambele părți”, spune montaniardul. Și mai amintim defileul Izei, cam 5 kilometri, de la Preluca Izei spre Săcel, cu un râu Iza furtunos, năvalnic, de nerecunoscut. Sau defileele de pe Rica și Socolău, afluenți ai Ruscovei. O porțiune mică de defileu se află pe Someș, la Țicău. Și ajungem astfel la „Categoria mică”, a defileelor scurte, dar cu nimic mai puțin merituoase ca celelalte amintite mai sus.

“Avem Cheile Bulzului, la Dănești. Apoi valea Cheiului de la Inău. Pârâul Dracilor de la Baba. Ori Valea Minghetului. Sau valea Sturului, de la Blidari până în Poiana lui Dumitru. Sau valea Criva, impresionant de sălbatică, pe afluentul Frumușaua de la Petrova. La fel, mai sunt porțiuni pe Bagnău, pe cursul superior al văii Băiței. Ori valea Boncateu de la Nistru, în apropiere”, enumeră Ionică Pop.
Am parcurs la picior sau cu barca unele dintre defileele amintite. Defileul Lăpușului este absolut impresionant, o altă lume, la picioarele Culmii Prelucilor. O zonă cvasivirgină, pe care poți naviga, pe ape potrivite de primăvară, vreme de 2-3 zile. Defileul Cavnicului, altul impresionant datorită diferenței totale între … Cavnic și Cavnic, se parcurge pe mal ori prin apă, în stil canyoning, cu bețe de sprijin și în­căl­ță­minte propice, în câteva ore. Cheile Tătarului, în ciuda distanței scurte, parcurse prin apă, sunt impresionante! La fel, tot scurte dar cu arcade și surprize, sunt cheile de la Dănești. Proptit în bețe ajutătoare, cu o funie la brâu și cu un piolet, preventiv, în rucsac, poți avea surprize și senzații incredibile parcurgând un asemenea defileu de Maramureș. Desigur, nu există trasee de gen trasate, marcate. Nu există marcaje nici măcar pe maluri, pe cărări, locurile fiind ocolite de drumeți din cauza sălbăticiei, uneori a dificultății. De exemplu, nici unul dintre defileele amintite nu este o idee bună pe timp de ploi, când stâncile sunt alunecoase, cu atât mai puțin pe timp de iarnă. Excepție fac momentele, tot mai rare din cauza încălzirii globale, când râurile îngheață temeinic și se poate circula pe podul de gheață, fără emoții.
Maramureșul are 19-20 de asemenea defilee, de diferite lungimi și dimensiuni. Sunt locuri sălbatice, neumblate, uneori încărcate cu istorie sau perfecte pentru a pândi viața sălbatică. Revenim și amintim că în alte locuri din Europa și din lume, aceste defilee sunt adevărate locuri de pelerinaj pentru amatorii de sporturi extreme sau de cărări de munte atipice. Că se numesc Vikos în Grecia, Matka în Macedonia, Cava d’ Ispica în Sicilia, Saklikent în Turcia sau Verdon în Franța, Samaria în Creta sau Vintgar în Slovenia, ele sunt atracții turistice majore. Nu numai pe vremuri fierbinți, ca acum…

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.