Sighetu Marmaţiei. Şcoala politică liberală

0
640

În perioada 16-18 octombrie, la Sighetu Marmaţiei, în organizarea TNL, s-a derulat cea de-a IX-a ediţie a Şcolii politice liberale „Gh. I. Brătianu”. Au venit peste o sută de tineri liberali din întreaga ţară. La deschidere, au participat staff-urile PNL Maramureş şi TNL din România.
Ovidiu Nemeş, iniţiatorul acestei şcoli şi co-preşedinte al PNL Maramureş, a amintit că în aceşti 8 ani au fost la Şcoala politică „Gh. I. Brătianu” peste 2.000 de tineri din România. Co-preşedintele Mircea Man a explicat de ce este important acest curs în formarea tinerilor liberali. Primul seminar – „Incursiune în istoria Sighetului” – a fost coordonat de către profesorul sighetean Marius Voinaghi. A fost vizitat Memorialul Sighet şi celula unde istoricul şi omul politic Gheorghe I. Brătianu a murit, în 1953, la vârsta de 55 de ani. La Cimitirul Săracilor, au fost aprinse candele şi au fost depuse coroane de flori.
Duminică, Alina Gorghiu şi lideri marcanţi ai PNL din toată ţara au fost prezenţi la Şcoala politică, la Memorial şi Cimitirul Săracilor, unde îşi dorm somnul de veci o parte din martirii neamului, decedaţi în sinistra puşcărie politică de la Sighet, desfiinţată de comunişti în 1964. Temniţa a  rămas funcţională pentru deţinuţii de drept comun până în 1977, când Ceauşescu a închis mai multe puşcării din ţară. De atunci, clădirea impozantă a rămas în conservare, să nu zicem degradare, până în 1993, când Fundaţia „Academia Civică” – prin Ana Blandiana şi Romulus Rusan – a obţinut aprobarea şi s-a demarat Proiectul Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet, devenit cel mai căutat mu­zeu al memoriei, din România. (Fl.N.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.