Sărbătorile Coaşului

0
1701

În fiecare an, cetăţenii comunei aşteaptă „Sărbătorile Coaşului” ca pe un eveniment dedicat lor, de primarul Sabin Raţ şi de consilierii locali. Consiliul Judeţean Maramureş a ajutat substanţial la reuşita manifestării din 2015, aflate la ediţia a V-a. Invitaţi speciali: preşedintele Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu; vicepreşedintele CJ, Emil Marinescu; deputatul Florin Tătaru; directorul Pamfil Bercean de la CJ; primarii comunelor Copalnic-Mănăştur (Vasile Ştefan Mihalca), Şomcuta Mare (Florin Talpoş), Remetea Chioarului (Ioan Buzdugan), Chiuieşti (Gavril Mihuţ), judeţul Cluj, Medieşu Aurit (Silviu Gelu Zetea), judeţul Satu Mare, Dumbrăviţa (Felician Ciceu). Centrul comunei a fost plin de cetăţeni şi oaspeţi din alte localităţi.

Inaugurarea Casei Căsătoriilor

Casa Căsătoriilor a fost binecuvântată de preotul Dumitru Farcaş, parohul credincioşilor ortodocşi din Coaş, în prezenţa oficialităţilor comunei: primarul Sabin Raţ, viceprimarul Ioan Dărăban, consilieri locali. Inaugurarea a fost primită cu bucurie, se dă prestanţă şi solemnitate momentului cînd tinerii îşi unesc destinele.

IMG_5835Diplome de excelenţă

Au fost acordate diplome de excelenţă, ca în fiecare an, celor care au excelat în activitatea în slujba comunităţii. Două au fost persoanele care au primit, cu ocazia pensionării, Diplome de Excelenţă: educatoarea Maria Indre, care timp de 25 de ani, din cei 39 lucraţi în învăţământ, a educat micuţii grădinari din Coaş, şi Rodica Pop, funcţionară în cadrul Primăriei, la serviciul de asistenţă socială.

Diplome de merit

Au fost acordate elevilor cu rezultate deosebite la învăţătură: Ioana Ivan, fostă elevă a Şcolii „Ion Popescu de Coaş”, absolventă a liceului cu media 10 şi cu 9,80 la bacalaureat. Ea îşi va continua studiile în Marea Britanie. Beatrice Moje, care a absolvit clasa a V-a cu media 10, a obţinut premiul I la faza judeţeană a concursului de limba şi literatura română „Universul cunoaşterii prin lectură” şi premiul special la naţională, la acelaşi concurs – profesor îndrumător Maria Elena Opriş, directorul Şcolii Gimnaziale „Ion Popescu de Coaş”. Georgiana Maria Drule, pentru că a absolvit clasa a V-a cu media 10. Răzvan Denis Lupşe, absolvent al clasei a VI-a cu media 10 şi Vasile Giurgi, din satul Întrerâuri, elev de nota 10 la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare.

DSCF5033Nunta de Aur şi Majorat

Nu există sărbătoare a unei comune să nu se acorde atenţia cuvenită pentru două categorii de cetăţeni: cei care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi cei care au devenit majori, adică tinerii ce împlinesc 18 ani. În Coaş mai există doar 5 cupluri din cei care s-au căsătorit în urmă cu 50 de ani şi au primit diplomă pentru Nunta de Aur. Mulţi dintre cei ce şi-au jurat credinţă în urmă cu o jumătate de secol au trecut la cele veşnice. Nici tinerii ce au împlinit 18 ani în 2015 nu sunt prea mulţi: doar 18 tineri au împlinit vârsta majoratului în acest an, acestora primarul Sabin Raţ oferindu-le diplome de Cetăţean al Comunei.

Cupa Măgura

Sărbătorile Coaşului dedică prima zi din program activităţilor sportive. În acest an, sportivii s-au întrecut pentru câştigarea „Cupei Măgura” la fotbal şi oină. Clasamentul la fotbal arată astfel: locul I – Măgura Coaş; II – Măgura I Coaş; III – Măgura II Coaş Seniori. Juniorul competiţiei: Mario Lupşe, iar seniorul întrecerii: consilierul local Vasile Bretan.
Clasamentul la oină: locul I – Izvorul Chiuieşti, Cluj, antrenor Vasile Frenţiu; II – Măgura Coaş, antrenor Cristian Moje; III – Politehnica Cluj-Napoca, antrenor Marius Bolba; IV – Cetatea Remetea Chioarului, antrenor Călin Moje.
Notă: Este de remarcat că oina, sport naţional, este puţin promovată în rândul tinerilor, iar întrecerile sportive din cadrul sărbătorilor comunelor sunt un bun prilej de a provoca întreceri între sate şi echipe locale, pentru a perpetua tradiţia. Se pot face întreceri între echipe nu numai la oina clasică, să-i zicem noi, ci şi la alte întreceri cu mingea de oină, specifice satelor din judeţ. Să nu uităm de tradiţiile locale în domeniul sportului!

IMG_5831Un program artistic bogat

Evoluţia corală
Spectacolul a început cu ansamblul local „Doruleţul” (sâmbătă), iar duminică, după deschiderea oficială, tot o formaţie din Coaş a fost prima care a evoluat pe scenă: corul „Românaşul”, dirijat de Călin Andreica. Cu aplauze a fost apreciată şi evoluţia corului bisericesc din Medieşu Aurit, dirijat de Vasile Robaş. A urmat o formaţie unică în această parte de judeţ, Horitoarele din Săpâia, cunoscute mai demult ca Horitoarele din Posta, formată numai din femei, dirijate de Dorina Tibil. Este o formaţie de horitoare, cu un repertoriu din hori şi cântece vechi, interpretate într-un stil propriu, care le-a consacrat. A fost o încântare pentru locuitorii Coaşului să le aibă ca oaspete, pe scena Serbărilor.
n Ansambluri de dansuri populare
Şi pentru ca Serbările Coaşului să fie la înălţime, au fost invitate importante ansambluri de jocuri şi cântece populare. În deschidere, a evoluat ansamblul local „Doruleţul”, ur­mat de ansamblurile „Cetatea Chioarului” din Remetea Chioarului, „Tradiţii maramureşene” din Baia Mare, instruit de Alexandru şi Amalia Chiorean, „Dor Clujean” din Cluj-Napoca, „Plaiuri Someşene” din Fărcaşa şi formaţia „Meda” din Medieşu Aurit.
Solişti vestiţi
Însoţind aceste ansambluri, sau veniţi individual la Serbările Coaşului, au urcat pe scena soliştii consacraţi: Alexandra Mărcuţ, Vasile Robaş, Diana Borodi, Lorena Şut, Malvina Madar Iederan, Roxana Drule, Giulia Giurgi, Marcela Groza. Au fost şi invitaţi speciali: Anamaria Cardoş, Anghelina Timiş, Mirela Mănescu Felea, Cristi Fodor, Ionela Moruţan, Ileana Matus.

Alte ingrediente pentru buna dispoziţie

Sâmbătă, pentru tinerii din Coaş şi din alte părţi sosiţi la distracţie, a fost organizată o discotecă cu trupa TODAY din Bucureşti, iar duminică seara cerul localităţii a fost brăzdat de artificii. Şi pentru ca spectatorii să simtă sărbătoarea şi din punct de vedere culinar, localnicii şi oaspeţii lor au avut la dispoziţie mai multe standuri cu mici, fripturi la grătar şi alte „prăjeli”, cu bere, vin şi băuturi tari, pentru ca lumea să se desfete şi în această privinţă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.