„Naşterea Maicii Domnului” în Ţara Lăpuşului

0
555

Marţi, 8 septembrie 2015, marea sărbătoare religioasă „Naşterea Maicii Domnului” a fost întîmpinată cum se cuvine. În cele 6 mănăstiri de pe plaiurile lăpuşene, la cele 102 biserici şi la Catedrala ortodoxă din Tg. Lăpuş, au fost oficiate slujbe şi rugăciuni tămăduitoare de suflete.
Şi aşa, la mănăstirea Rohiiţa din Boiereni, protosinghelul Vasile Filip a oficiat Sfînta Utrenie împreună cu un sobor de preoţi. Soarele strălucea, clopotele sfintei mănăstiri chemau credincioşii la rugăciune. Au venit aici creştini, pelerini din împrejurimi, dar şi din ţară sau de peste hotare. Această perlă duhovnicească din Ţara Lăpuşului nu se ştie cînd a fost întemeiată, are veacuri de existenţă. A fost construită din lemn de stejar. Se spune că la urechea împărătesei Maria Terezia au ajuns zvonuri că pe aceste locuri s-au stabilit călugări. Înspre Rohiiţa, a trimis grupuri de soldaţi care i-au izgonit pe călugări şi au aprins sfîntul lăcaş.
Pe locul prestolului fostei biserici a mănăstirii a fost aşezată şi-a dăinuit o cruce din lemn. În anul 1904, preotul Cornel BUD a înlocuit-o cu o cruce de piatră, pe care şi astăzi se poate citi: „Hora et labora” (roagă-te şi munceşte) şi pe care se bazează rînduiala de la Sfîntul Lăcaş. Oamenii se rugau la această cruce. Mai tîrziu, în anul 1973, s-a construit o capelă ce a fost donată de Iov POP din satul Rohia, iar în anul 1978, s-a construit clopotniţa. La insistenţa stareţului de la Mănăstirea „Sfînta Ana” de la Rohia, SERAFIM MAN, s-a înălţat biserica mănăstirii, care a fost terminată în anul 1986. S-a construit Casa cu Paraclis în stil bizantin (1994-1995). Tot în acest spaţiu binecuvîntat, s-a înăl­ţat o trapeză cu o bucătărioară şi o casă de oaspeţi. Acum, mii de oameni trec pragul acestui aşezămînt monahal. Pe timpul verii, se organizează tabere de pictură. Mai vin aici să studieze studenţi la teologie, filologie, jurnalism. Obştea mănăstirii a ajuns la 13 vieţuitori, sub păstorirea protosinghelului Vasile Filip, stareţ, care a purces la construcţia unei noi biserici a mănăstirii, cea veche dovedindu-se neîncăpătoare. În perimetrul aceastui complex mănăstiresc, s-a construit şi o clopotniţă nouă. Ceea ce singularizează mănăstirea este faptul că aici s-a construit o scară de lemn acoperită. Pentru pictura bisericii a fost ales Gheorghe ROGOJAN din Dumbrăviţa, care alături de fratele său fac parte dintr-o echipă de români ce au pictat şi în Grecia. Rogojan, reîntors de la Limasol, a realizat pictura interioară a bisericii. Anul acesta, a fost restaurată Casa cu Paraclis.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.