Felicit Guvernul Ponta pentru adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind acordarea unor facilităţi fiscale pentru persoanele fizice, juridice şi entităţi fără personalitate juridică. Este o măsură necesară în România, ce susţine creşterea economică prin sprijinirea contribuabililor aflaţi în dificultate şi care nu au fost în măsură să acceseze o eşalonare la plata obligaţiilor fiscale restante. Totuşi, consider că textul legii ar trebui extins astfel încât obiectivul final al acestei OUG, acela al îmbunătăţirii comportamentului fiscal al contribuabililor şi al însănătoşirii mediului de afaceri, să fie atins.
În primul rând, cred că o măsură de anulare a penalităţilor de întârziere datorate şi neachitate la 30 septembrie 2015, neînsoţită şi de o măsură de stimulare fiscală a contribuabililor care au achitat la timp obligaţiile, nu va avea efectele necesare accelerării conformării voluntare. Trebuie să găsim modalităţi pentru a sprijini şi stimula persoanele fizice şi juridice bun-platnice astfel încât să descurajăm perpetuarea unui comportament fiscal neloial economiei româneşti şi să îmbunătăţim comportamentul contribuablililor pe termen lung pentru a maximiza încasările bugetare.
În al doilea rând, consider că trebuie să ne sincronizăm şi cu mediul de afaceri, şi cu domeniile de interes economic şi strategic pentru economia ţării noastre şi pentru dezvoltarea Romaniei. În acest sens, ordonanţa trebuie şi este benefic să se adreseze nu numai creanţelor bugetare „administrate de ANAF”, ci şi celor preluate de Autoritatea pentru Administarea Activelor Statului (AAAS) de la ANAF în baza unor Ordonanţe de Urgenţă, şi care, prin urmare, în momentul de faţă sunt administrate de AAAS. Aceste creanţe aparţin unor companii naţionale sau societăţi comerciale aflate în procedură de insolvenţă. Respectivele companii, degrevate, chiar şi parţial, de balastul extrem de mare al penalităţilor şi dobânzilor, ar putea avea o şansă să repornească activităţile în baza unor planuri de reorganizare sau să devină atractive pentru investitorii străini, reintrând în circuitul economic naţional.
Este cazul punctual spre exemplu, al CNMPN REMIN SA, unde prin punerea în aplicare a prevederilor OU 39/30.04.2013 au fost preluate de către AAAS creanţe bugetare restante de la ANAF (cea mai mare parte a acestora sunt datorii istorice), în sumă de 435.862.089 lei, din care debite 101.859.971 lei, şi dobînzi şi majorări în valoare de 334.002.118 lei. În condiţiile aplicării Ordonanţei de Urgenţă privind acordarea de facilităţi fiscale şi pentru CNMPN REMIN SA, debitul pe care compania ar trebui să-l achite ar fi de 101.859.971 lei, echivalent a 26.805.000 USD, şi astfel ar fi anulate penalităţile şi cca jumătate din cuantumul dobânzilor. Datoriile companiei cuprinse în Tabelul de creanţe asupra averii CNMPN REMIN SA ar scădea astfel la 250.395.743 lei, doar prin punerea în aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe.
Cazul CNMPN REMIN SA nu este unul singular, fapt pentru care propunerea ca textul legii sa fie extins astfel încât să prevadă şi să se aplice şi asupra obligaţiilor de plată către buget administrate de Autoritatea pentru Administarea Activelor Statului (AAAS) şi preluate de la ANAF, este justă, oportună şi necesară pentru repornirea unor activităţi economice cu potenţial de piaţă şi totodată strategice pentru economia naţională.
Ca atare, în momentul în care ordonanţa va ajunge în dezbatere parlamentară, voi propune ca amendamente cele două măsuri, respectiv impunerea unor facilităţi fiscale de stimulare a contribuabililor buni-platnici şi extinderea textului legii astfel încât aceasta să se aplice şi creanţelor bugetare administrate de AAAS. Având în vedere importanţa acestor amendamente, în special pentru ceea ce înseamnă industria maramureşeană şi locurile de muncă din Maramureş, sunt convins că propunerile mele se vor bucura de sprijinul tuturor parlamentarilor din judeţul nostru pentru promovarea lor.
Florin Cristian TĂTARU, DEPUTAT