Tudor Suciu, olimpicul îndrăgostit de Univers

0
1045

Tudor Suciu – tînărul băimărean de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, care a adus României patru medalii de la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică – este, începînd cu această toamnă, student la University College London, a şaptea cea mai bună instituţie de învăţămînt superior din lume. Momentan, studiază geofizica, iar mediul academic britanic îi este favorabil, fiind încîntat de interacţiunea atît cu profesorii, cît şi cu multitudinea de studenţi români pe care i-a întîlnit în Londra. Planurile sale pentru viitorul apropiat cuprind urmarea unui doctorat în ştiinţe, iar peste ani îşi doreşte să-şi desfăşoare activitatea într-un important laborator de cercetare.

Admiterea: scrierea unui eseu

Reporter: Ai fost admis la una dintre cele mai bune universităţi din lume. Ce a cîntărit în alegerea ta şi cum s-a derulat procesul de admitere?
Tudor SUCIU: Am ales să studiez la University College London (UCL) datorită prestigiului acesteia şi calităţii educaţiei. De asemenea, am fost atras de structura învăţămîntului superior din Marea Britanie, pe care l-am considerat potrivit pentru stilul meu. Am ales să studiez geofizica, dar s-ar putea să îmi schimb specializarea în viitor în domeniul fizicii şi astrofizicii. Cît despre procesul de admitere, acesta a constat în scrierea unui eseu despre mine din care să se remarce dorinţa mea de a studia cursul pentru care am aplicat.
R.: Cum a fost cel dintîi contact cu mediul academic britanic?
T.S.: Chiar în prima săptămînă, am avut o introducere în viaţa de student în Londra la UCL, în care am avut primul contact cu noii colegi şi cu profesorii de la cursuri. La început, cursurile au fost foarte uşoare. Dificultatea creşte însă foarte repede, în raport cu timpul.

16 ore de curs/laborator şi două ore de seminarii

R.: Care e programul tău zilnic?
T.S.: Într-o săptămînă, am 16 ore de curs sau laborator plus încă două ore de seminarii cu probleme. Programul meu zilnic este mai relaxat comparativ cu cel pe care îl aveam la liceu, timpul dintre orele de curs petrecîndu-mi-l, în principal, la bibliotecă, învăţînd şi aprofundînd conceptele studiate.
R.:  Cum e interacţiunea cu profesorii?
T.S.: Profesorii de aici sînt foarte prietenoşi, săritori. De asemenea, fiecărui student îi este alocat un profesor care să-l ajute în parcursul lui la universitate, plus un student din anii mai mari care îi arată bobocului “trucuri” care să-i fie de folos.
R.: Dar cu ceilalţi studenţi? Ai întîlnit tineri din ţară?
T.S.: Am rămas surprins cu cîţi studenţi români m-am întîlnit aici, chiar nu mă aşteptam să fie un număr aşa de mare. Întotdeauna sînt foarte prietenoşi, mai ales fiindcă aşa pot şi ei să vorbească cu cineva în limba maternă.

“Navigam prin Univers cu ajutorul cărţilor”

R.: Cîte medalii la olimpiadele şcolare cuprinde palmaresul tău şi în ce ani le-ai cîştigat?
T.S.: În total, am reuşit să “colecţionez” atît patru medalii la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică – aur în 2012, argint în 2010 şi 2013 şi bronz în 2014 -, cît şi numeroase premii la competiţiile naţionale.
R.: Ce te-a atras înspre astronomie şi astrofizică?
T.S.: Încă de pe vremea cînd eram mic, vedeam prin enciclopedii puncte albe unite cu nişte linii. Aşa am descoperit ce este o constelaţie. Navigam prin Univers cu ajutorul cărţilor, vedeam planete, stele şi galaxii şi tind să cred că atunci a fost momentul cînd m-am îndrăgostit de această ştiinţă şi artă – astronomia. Serile senine de vară petrecute departe de oraş, la bunici la ţară, m-au făcut să descopăr cu adevărat ce înseamnă să stau în frig doar pentru a mă uita la “cîteva puncte” pe cer.
R.: Alături de care profesor te-ai pregătit pe durata liceului?
T.S.: Acestă curiozitate în ceea ce priveşte astrele m-a făcut să accept invitaţia profesoarei de fizică din clasa a şaptea, Baias Măndiţa, la cursurile de astronomie ale profesorului Lucian Stoian de la Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu”. Aceste ore de excelenţă mi-au plăcut nespus şi am ajuns să le urmez regulat pînă la terminarea liceului.

Urmează un doctorat în ştiinţe

R.: A fost dificil să îmbini orarul şcolar cu pasiunea pentru o disciplină neaflată în programă?
T.S.: Întotdeauna am reuşit să strecor astronomia printre celelalte materii sau activităţi obişnuite. La început, a fost puţin mai greu, trebuie să recunosc, dar cu timpul m-am acomodat noului program.
R.: Care sînt planurile tale după finalizarea facultăţii? Te vei reîntoarce în ţară?
T.S.: Îmi place să cred că sînt o persoană care trăieşte clipa din prezent, o persoană spontană. Voi continua să învăţ, doresc ca după terminarea facultăţii să fac un doctorat în ştiinţe. Dacă mi se va arăta oportunitatea, desigur că mă voi reîntoarce în ţară pentru un loc de muncă, sau poate chiar mai repede. Chiar aş fi foarte bucuros dacă România va avea şi ea un loc de cinste în CV-ul meu de peste mulţi ani.
R.: Unde te vezi peste 10 ani?
T.S.: Sincer să fiu, mi-aş dori foarte mult ca, peste 10 ani, să mă aflu într-unul dintre cele mai importante laboratoare de cercetare ale lumii, studiind ceva nou, care să aducă omenirii un plus de cunoaştere a lumii care ne înconjoară.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.