Un premier de încredere

0
534
Editorial Graiul Maramureşului

Noul premier al Guvernului României mi-a atras atenţia, dar nu numai mie, din mai multe motive. Unul mi-a rămas far din care pot decurge mai multe comentarii. Cu domnul Dacian Cioloş, România şi-a deschis o poartă sigură spre Uniunea Europeană. Cred că intuiţia Preşedintelui va fi de bun augur. Nu am fost atît de iritat ca altădată, dacă sugestia a venit de la Bruxelles. Am jelit suficient pierderea unei părţi din suveranitatea ţării, dar asta a fost înţelegerea. Cu Dacian Cioloş ca premier, cred că România va avea un alt dialog cu capitala Uniunii Europene. Am simţit fără prea mult efort că ne-am îndepărtat de centrul deciziilor la nivelul instituţiilor europene. Sper că noul binom Johannis-Cioloş nu va mai repeta concursul caraghios: Cine merge la Bruxelles? Retragerea lui Băsescu şi Ponta din ecuaţie ne poate linişti în această privinţă. Era nevoie de o schimbare profundă, pentru a avea deschis un canal direct de dialog cu Comisia Europeană. Personal, cu preşedintele acesteia, domnul Juncker. Cei care cunosc activitatea diplomatică europeană a noului premier român ştiu că în această privinţă avem un pariu cîştigat. Domnul Cioloş a fost pînă ieri chiar în preajma distinsului demnitar european. Acolo se citesc multe documente. Sînt întîlniri care nu sînt publice. Experţii statelor se bat real pentru conţinutul unor paragrafe – care privesc noua legislaţie europeană. Corespondentul Cristian Unteanu precizează că toate acestea sînt atribuţia exclusivă a guvernelor naţionale şi a ministerelor de resort. În acord cu poziţia Preşedintelui, dar jucătorul permanent rămîne Guvernul. Asta deoarece, la nivel naţional, principalul interlocutor al Comisiei Europene rămîne Guvernul fiecărei ţări. Se caută competenţa, pregătirea celor care negociază. O limbă străină nici nu intră în discuţie. Poate două sau trei.
Cei numiţi pe criteriu politic şi nu sînt dublaţi de calităţile enumerate trag după ei sfoara de cenuşă. Numirea lui Dacian Cioloş, ca factor de decizie în noul Guvern al României poate răspunde la multe aşteptări. Mult comentatele fonduri europene, cărora nu prea le-am dat de capăt, pot fi mai energice pentru România. Pentru cei de la Bruxelles, a fi tehnocrat este un fapt de bine. La noi, oamenii politici îl iau în derîdere. Haideţi să încercăm cu un sistem care nu este constituit din cărămizi politice, ci din fapte care rimează cu interesele statului. Citind buletine ale Comisiei Europene, afli cu jenă cum am fost priviţi cu ridicola bătălie între palate. Apoi plagiatul, ca un vierme care a ros în demnitatea trecutelor guverne.
S-a scris: uşile deschise pe care Dacian Cioloş le are la Bruxelles reprezintă o oportunitate enormă. Nu este nimeni în România, la ora actuală, care să deţină mai mare pachet de relaţii. Şi de prietenie personală. Care cîntăreşte mult în limpezirea lumii. Noului premier i se recunoaşte calitatea de negociator. Are ştiinţă de ordonare a jocurilor care se fac. Cunoaşte bine coridoarele, intrările şi ieşirile. Ceea ce nu este puţin. Din păcate, rapid s-a format  opoziţia. S-au inventat basme. I se caută defecte. Lăsaţi-mă să investesc încredere în acest ardelean european, care izvorăşte din locul care iată, a dat doi premieri României: Iuliu Maniu şi Dacian Cioloş. Şi mai cred că chiar după un an, destinul i-a surîs şi actualului Preşedinte al României. Un premier pe gîndurile lui. Şi ale României. Aşa cred. Cît despre Guvernul care va fi ştampilat astăzi, o părere mai greu de rotunjit.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.