Vizita PS Mihail al Australiei şi Noii Zeelande

0
601

Eveniment important pentru Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

De azi, vineri, 4 martie 2016, până luni, 7 martie, se va afla, într-o vizită frăţească, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar.
Duminică, 6 martie, de la ora 9,30, cei doi ierarhi vor oficia Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, împreună cu un sobor de preoţi slujitori şi diaconi.

Preasfinţitul Părinte Episcop Mihail Filimon, pe numele de mirean Maricel, s-a născut în 25 ianuarie 1964, din părinţii ortodocşi Ioan şi Ileana, în localitatea Matca din judeţul Galaţi. După terminarea şcolii generale şi a gimnaziului, a urmat cursurile liceale în oraşul Tecuci, judeţul Galaţi, între anii 1978 şi 1982.
În luna octombrie a anului 1984, a intrat la Mănăstirea Cernica din Arhiepiscopia Bucureştilor, fiind închinoviat. La 7 ianuarie 1986, cu aprobarea Preafericitului Patriarh Justin, a fost tuns în monahism, primind numele Mihail.
În vara anului 1986 a fost transferat la Mănăstirea Curtea de Argeş, unde a îndeplinit ascultările de gestionar custode sală, casier, diacon şi apoi preot slujitor. În 1987, în urma examenului de admitere, intră la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a urmat cursurile de zi, pe care le-a absolvit în 1991, susţinând teza de licenţă cu titlul: “Preocupări privind canonizarea sfinţilor români în trecut şi astăzi”. A fost hirotonit, de către Preasfinţitul Episcop Calinic Argatu, pe seama Mănăstirii Curtea de Argeş, ca ierodiacon, în 18 aprilie 1987, şi ieromonah, la 11 septembrie 1988. În 8 noiembrie 1991 a fost hirotesit protosinghel.
În toamna anului 1991 a susţinut examenul de admitere pentru cursurile de doctorat în Teologie, fiind admis la secţia Sistematică, Specialitatea Teologie Dogmatică şi Simbolică. A fost numit profesor la catedra de Vechiul şi Noul Testament, la Seminarul Teologic din Turnu Măgurele, judeţul Teleorman.
În 1992, Preafericitul Părinte Teoctist l-a recomandat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei pentru a primi o bursă de studii postuniversitare. A urmat cursurile pentru limba greacă la Facultatea de Filologie a Universităţii Aristotel din Tesalonic, iar la 9 iunie 1993 i s-a aprobat cererea la Facultatea de Teologie, Universitatea Aristotel din Tesalonic, prin care solicita înscrierea în rândul candidaţilor la titlul de doctor în Teologie. Teza de doctorat pe care a elaborat-o are ca temă: „Slujirea catehetică a Bisericii Ortodoxe Soborniceşti din România în secolul al XX-lea”.
Sfântul Sinod al BOR, în şedinţa din 8-9 decembrie 1994, i-a acordat rangul de arhimandrit, fiind hirotesit la 22 ianuarie 1995. După revenirea sa de la Tesalonic, începând cu 1 octombrie 1999, a fost încadrat, prin concurs, conform specializării, în postul de lector la catedra de Pedagogie Creştină din cadrul secţiei Teologie Pastorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Sfânta Filofteia” a Universităţii din Piteşti. De la 1 noiembrie 1999, a fost numit consilier cu probleme de învăţământ teologic şi religios în Eparhia Argeşului şi Muscelului. Din 1 septembrie 2000, a ocupat postul de inspector şcolar la specialitatea Religie.
La 23 aprilie 2003, a fost chemat la Mănăstirea Ortodoxă Română „Înălţarea Domnului” din Detroit, Statele Unite ale Americii, unde, în 27 iulie 2003, a fost ales, de către obştea mănăstirii, stareţ.
La chemarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a întors la Bucureşti, fiind numit, de la 1 ianuarie 2008, în funcţia de vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
La 5 martie 2008, a fost ales în scaunul de episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Slujba de hirotonire a avut loc în Duminica Floriilor, pe 20 aprilie 2008, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, şi a fost întronizat la sărbătorirea hramului Catedralei Episcopale Sfinţii Petru şi Pavel din Melbourne.
Ceremonia de întronizare a fost oficiată de o delegaţie specială, formată din înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.