Construcţia depozitului ecologic pentru deşeuri de la Fărcaşa este un lucru bun şi nu prea pentru unele primării din judeţ. Astfel, dacă unii aşteaptă cu nerăbdare finalizarea lui, alţii, mai reticenţi, privesc cu scepticism realizarea şi funcţionarea lui.
Printre cei enumeraţi la sfârşit se numără şi primarul comunei Coroieni, care are motivele sale să privească cu neîncredere funcţionarea depozitului: „Suntem puţin într-o neînţelegere cu Consiliul Judeţean, în legătură cu proiectul de management al deşeurilor. Având în vedere că noi suntem licenţiaţi în domeniul salubrizării, tot timpul ne suspectează că ne vom retrage din proiect. Sigur, probabil că ei au primit semnale din teritoriu, dar noi nu avem decât o singură obiecţie: atunci când s-a realizat proiectarea, s-a făcut o greşeală pe care nu a sesizat-o nimeni la momentul potrivit: transportul şi colectarea vor fi scoase la licitaţie la diverşi agenţi economici. În sensul acesta, agentului economic i se impune prin proiect ca pe o perioadă de doi ani de zile să respecte anumite tarife şi preţuri, dar după doi ani, poate să spună că nu se încadrează cu preţurile nici la transport, nici la colectare şi să mărească preţurile, pe care tot cetăţenii le suportă. Mai apare încă un aspect şi mai dureros, din punctul meu de vedere: cel care face transportul va veni, la trei zile după ce îşi face treaba, să ne aducă factura. Eu sunt obligat să o plătesc în maximum 60 de zile, ori la mine nu e sigur că încasez acele sume de la populaţie şi atunci trebuie să-mi redirecţionez din alte capitole bugetare să plătesc, urmând a încasa eu banii când va veni omul să-şi plătească. Asta ar fi o povară pentru autorităţile locale”, a declarat Gavril Ropan, primarul comunei Coroieni.
Primăria Coroieni ar putea rămâne pe cont propriu cu gestionarea deşeurilor
În cazul în care proiectul se va finaliza şi va deveni funcţional, dar nu pe placul administraţiei din Coroieni, atunci primarul spune că se va retrage din ecuaţie, urmând să-şi rezolve prin forţe proprii problema deşeurilor: „Aici eu am o rezervă cu acest proiect şi nu o să renunţ la licenţă şi la autorizaţiile pe care le am. În situaţia că nu o să-mi convină agentul economic care va face transportul sau cum va practica nişte preţuri, atunci eu mă voi retrage din acea asociaţie şi o să folosesc licenţa, maşina mea şi o să duc eu gunoiul la Fărcaşa. Dar, fiind la limita de judeţ, mai am o alternativă, spre Cluj, care e mai aproape, la jumătate distanţa faţă de Fărcaşa. Voi decide însă la momentul potrivit. Pentru asta mă suspectează Consiliul Judeţean, mi-au cerut un punct de vedere, l-am trimis şi le-am spus că sunt mulţumit de colaborare, că sunt de acord cu proiectul, dar până la un punct, după care am rezerve. Însă nu ştiu ce va fi, dar la momentul potrivit vom decide ce este cel mai bine pentru cetăţenii noştri. Dacă mă întrebaţi, eu unul, şi asta este o părere personală, nu văd proiectul dus la bun sfârşit”, a conchis Gavril Ropan.