„Fumatul interzis” este anunţul care îi aşteaptă încă de la intrare pe cei care preferau până acum să-şi aprindă o ţigară în localurile publice. Barmanii spun că, din 17 martie, de când a intrat în vigoare legea antifumat, se confruntă cu diferite situaţii. Unii oameni sunt supăraţi, dar acceptă măsura impusă de guvernanţi. Alţii, din contră, vor să forţeze nota, încercând să convingă personalul unităţii că îşi vor plăti singuri amenda, în cazul în care vor fi prinşi fumând. Există şi fumători care nu mai trec pragul localurilor, din cauză că nu pot să dea frâu liber viciului pe care îl au.
„Lumea e foarte civilizată şi înţelegătoare. Dacă ar fi şi guvernanţii la fel, ar fi extraordinar. Au scăzut încasările, clienţii nu mai vin şi asta este… Din momentul în care a intrat legea în vigoare, n-am avut nicio divergenţă cu ei, să nu fie de acord cu legea. Comentarii au fost, pro şi contra, în egală măsură, fumătorii cu nefumătorii”, a spus angajata unuia dintre localurile băimărene, Dorina Matei. O altă barmană, Manuela, a remarcat faptul că „am avut un client care a zis că îşi asumă riscul şi plăteşte el amenda. Dar plăteşte amenda lui, nu a mea. În general lumea se adaptează, deşi nu le convine, sau nu mai vin la cafea. La noi nu se simte lipsa clienţilor, dar sunt mulţi supăraţi. În schimb, pot să vină mămicile cu copii şi toţi ceilalţi, pentru că nu mai este fum de ţigară. Pentru mine e foarte OK, deoarece nu fumez”. În ce-i priveşte pe clienţi, aceştia au şi ei diferite opinii. Surprinzător, unii nefumători le iau apărarea fumătorilor, considerând că aceştia sunt discriminaţi. Mai mult, ei spun că legea antifumat păgubeşte statul. „Eu sunt nefumător din 1999, dar legea nu e bună. Se pierd numeroase locuri de muncă pe orizontală, deoarece se consumă mai puţin alcool. Statul pierde la impozite, iar faptul că ţigările s-au mai scumpit va duce la creşterea contrabandei. Soluţia ar fi ca într-un local să existe un perete despărţitor, unde să existe ventilaţie. Eu, nefumător, nu mă obligă nimeni să intru acolo. E discriminare. Noi nu căutăm măsurile de echilibru, ci alegem extremele”, a declarat unul dintre băimăreni. Alţii salută iniţiativa guvernanţilor şi spun că în orice ţară civilizată există o altfel de lege. „Superbă lege! În toată lumea civilizată, nu se fumează în localurile publice. De trei zile, am venit din Ucraina şi am fost şocat să aflu că de un an în Ucraina se dau nişte amenzi foarte mari pentru fumatul în localurile publice. Nu mă afectează şi consider legea deosebit de bună”, a afirmat Mihai Cosma. Cert este că legea antifumat îi determină pe unii să se lase de acest viciu. „Eu până la iarnă mă las de fumat”, a mărturisit Vladimir. La rândul ei, Camelia Lupan a declarat că „e foarte rău cu această lege, aşa că vom vedea ce facem, unii o să ne lăsăm de fumat…”
Ce amenzi se aplică
Legea antifumat prevede amenzi între 100 şi 500 de lei pentru cei care fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea este valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului. În schimb, persoanele juridice riscă la prima abatere o amendă de 5.000 de lei, la a doua abatere, amendă de 10.000 de lei, la care se adaugă suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei, iar la a treia abatere, amendă este de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.