26.000 euro – 55.000 euro pentru PFA, SRL, făbricuţe

0
574

Persoanele fizice autorizate, societăţile cu răspundere limitată şi alte tipuri de firme vor putea primit ajutoare de la stat, între 26.000 de euro şi 55.000 de euro, pentru a porni şi dezvolta mici afaceri, prin 4 programe de sprijin pentru care Guvernul a aprobat, recent, un memorandum de susţinere. Programele, în valoare totală de 110 milioane euro, ar urma să fie pornite oficial în prima jumătate a lunii iulie.
Potenţialii beneficiari se vor putea înscrie într-o aplicaţie online care va fi deschisă pe site-ul Direcţiei Politici Antreprenoriale (AIPIMM), din subordinea Ministerului Economiei, în ziua demarării sesiunii pentru fiecare program.
Cele patru scheme, aprobate prin memorandum, sînt:
• „Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rîndul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START”. Bugetul alocat pentru 2016 este de 17 milioane lei. Prin acest program, startup-urile vor putea lua un ajutor nerambursabil, de pînă la 120.000 lei (26.000 euro) de la Guvern, pentru investiţii. Micile firme beneficiare trebuie să aibă cel mult 2 ani de la înregistrarea la Registrul Comerţului, la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri. Pentru obţinerea unui punctaj maxim, aplicanţii trebuie să creeze minim 2 locuri de muncă şi se acordă punctaj suplimentar pentru cel puţin 2 locuri de muncă ocupate de şomeri sau absolvenţi.
• „Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural”. Acesta este un program înfiinţat în anul 2016 şi are un buget de 25,9 milioane lei, pentru acest an. Conform procedurii, antreprenorii vor putea obţine, în anul 2016, finanţări nerambursabile de la stat de pînă la 125.000 de lei (circa 27.700 euro), pentru mici afaceri deschise la sate. Acesta este programul la care vor putea aplica şi persoanele fizice autorizate (PFA). Pentru obţinerea unui punctaj maxim, aplicanţii trebuie să aibă cel puţin un loc de muncă, ocupat la data lansării aplicaţiei electronice de înscriere, şi să creeze, prin proiect, minim 3 locuri de muncă. Se acordă punctaj suplimentar pentru cel puţin 2 locuri de muncă ocupate de şomeri sau absolvenţi.
• „Programul naţional multianual de microindustrializare”. Acesta este cel de-al doilea program nou, care va fi lansat de Guvern, avînd un buget de 60,89 milioane lei, pentru anul 2016. Guvernul vrea să acorde ajutoare de stat de pînă la 55.000 euro, făbricuţelor private. Pentru obţinerea unui punctaj maxim, aplicanţii trebuie să aibă cel puţin 2 angajaţi, înainte de depunerea cererii de finanţare, şi să creeze, prin proiect, minim 4 locuri de muncă, din care 2 să fie ocupate de şomeri sau absolvenţi.
• „Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri”. Bugetul pentru 2016 este de peste 7 milioane lei. Ajutorul de minimis se acordă sub formă unor alocaţii financiare nerambursabile, pentru rambursarea cheltuielilor eligibile propuse prin planul de afaceri şi aprobate în cadrul etapei de verificare şi certificare a cererilor de rambursare a cheltuielilor.
În şedinţa de săptămîna trecută, Guvernul a adoptat un alt memorandum privind acordarea finanţării pentru alte patru programe de sprijin antreprenorial: • Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă • Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri • Programul naţional multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rîndul femeilor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii” • Programul pentru organizarea Tîrgurilor IMM-urilor. Acestea vor fi lansate la sfîrşitul lunii iunie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.