Grecia, locul unde realitatea întâlneşte mitul

0
637
Kassandra Bay

Când te pregăteşti de un concediu, de obicei te uiţi pe hartă. Astfel, multe călătorii încep doar cu o hartă şi poate o legendă. Călătorul însă, nu are mereu răbdare şi încredere în hărţi. Uneori le ia drept înşelătoare şi le învinovăţeşte pentru alegerea unei căi greşite, dar are în schimb încredere în legende.
Grecia, prin definiţia sa, este un amalgam de legende, mituri, munţi stâncoşi şi apă de culoarea smaraldului ori a turcoazului. Totuşi, dacă priveşti fiecare loc individual, situaţia se schimbă. Toate par desprinse din poveste şi nu îţi vine să crezi că tu, practic, faci parte din acea poveste.

Skiathos – insula de poveste

20160721_102042_HDR_resizedDacă ajungi pe insula Skiathos, te crezi în paradis şi treci cu vederea peisajul arid şi pietros. În fond şi la urma urmei, o fi Grecia „crescută la şcoala sărăciei“, cum spunea Herodot, dar rămâne tărâmul zeilor. Chiar şi în paradis se vorbeşte tare şi se bea ouzo – băutura tradiţională a grecilor. La taverna Crazy Spoon, din portul Skiathos, spre exemplu, găseşti mâncare bună, ospătari respectuoşi şi, dacă eşti român, surpriză: angajaţii te salută în limba ta. Totul se datorează faptului că afacerea este a unei românce din judeţul Cluj, doamna Maria, care serveşte ea însăşi clienţii veniţi “de acasă”. Ba mai mult, aceştia primesc şi un discount de 10% doar pentru că sunt “de-ai casei”. După o masă copioasă, stai la tavernă şi filosofezi cu burta plină, lăsând timpul să treacă fără nicio mustrare de conştiinţă. Când eşti în Grecia nu ai altă soluţie decât să-ţi petreci ziua cu drumurile la plajă, pe de o parte, şi cu “staţionările” la tavernă, pe de altă parte, având impresia că grecii sunt într-un concediu continuu. Vestea bună este că nimeni nu te judecă sau îţi cere socoteală pentru asta. Vocaţia fiecăruia pare a fi redusă la talentul de a pierde timpul onorabil, de a se dedica genului de excese care te fac să exclami că te-ai îngrăşat, când ajungi acasă. Dacă lăsăm la o parte, pentru scurtă vre­me, legendele, aflăm că Skiathos face parte din grupul insulelor Sporade din Marea Egee, alături de Skopelos, Alonissos si Skyros. Aflate mai la nord, Sporadele sunt mai verzi şi mai cosmopolite. Cele patru insule principale îşi datorează numele cuvântului grecesc care înseamnă „împrăştiat“. Skiathos este o insulă mică, cu o suprafaţă de nici 50 de kilometri pătraţi, însă cu toţii ştim că esenţele tari se păstrează în recipiente minuscule. Astfel, micuţa insulă grecească nu duce lipsă de fani. Cei de la Beatles şi Madonna au încercat să cumpere una dintre insulele vecine, Kurt Russell şi Goldie Hawn îşi petrec vacanţele aici, iar câteva secvenţe din filmul Mamma Mia au fost filmate în Skiathos. Insula poate fi împărţită în două zone: sudul unde mişună turiştii – aici sunt concentrate hotelurile, restaurantele şi cele mai populare plaje, şi nordul tăcut, cu plajele sale greu accesibile ce sunt „bătute” de vânturi puternice. Interiorul Skia­­tho­sului, în schimb, este sălbatic şi împădurit, cu locuri perfecte pentru drumeţii.

Plaje cunoscute în toată lumea

Plaja Koukounaries
Plaja Koukounaries

Plajele sudice ale insulei satisfac gusturile tuturor categoriilor de turişti. Astfel, pentru cei care iubesc petrecerile şi sporturile nautice, ideală este Banana Beach. În Grecia, deşi statuile antice ale zeiţelor afişează corpul uman în toată goliciunea şi splendoarea sa, nudismul este interzis pentru „muritori”. Mikri Banana (Little Banana) este o excepţie de la această regulă, fiind locul preferat al nudiştilor. Koukounaries, în schimb, este „perla” insulei. Desemnată în topul celor mai frumoase plaje din Europa, Koukounaries este un adevărat monument al naturii, fiind amplasată într-o rezervaţie naturală protejată de către municipalitatea din Skiathos. Nu în ultimul rând, plaje precum Maratha (lângă Palace Hotel) sau Vassilias (lângă hotelul Kassandra Bay) sunt refugii paradisiace cu nisip fin, ape line şi de culoarea turcoazului.

Oraşul Skiathos – „inima” insulei

Portul Skiathos - oraşul vechi
Portul Skiathos – oraşul vechi

Pe orice plajă ai sta ziua, seara trebuie să te refugiezi către „inima” insulei, oraşul-port Skiathos. Orăşelul, o bijuterie mediteraneană, este liantul dintre marea cea albastră şi muntele stâncos. La lăsarea serii, oamenii bâjbâie peste tot. Ne începem plimbarea cu porturile gemene, unul destinat pescarilor, iar celălalt bărcilor de agrement şi turiştilor. Zona porturilor este înţesată cu taverne, baruri, cafenele şi magazine, aşa cum îi stă bine unui orăşel turistic. Bourtzi, fortăreaţa medievală care separă cele două porturi, a fost construită de către fraţii Gizi, în anul 1207 când au ocupat insula. Te pierzi apoi în labirintul de străduţe şerpuitoare cu case albe. În cele din urmă, ajungi la Biserica Sfântul Nicolae (Agios Nikolaus), dedicată patronului marinarilor. Din acest loc, ce apare în filmul „Mamma Mia“, priveliştea este cu adevărat spectaculoasă. Dacă ajungi în vârful crestei ce domină oraşul Skiathos, aici găseşti una dintre cele mai vechi clădiri, o veche moară de vânt ce datează din anul 1880, transformată actualmente într-un restaurant cochet. De sus, înţelegi cum e să fii zeu, să priveşti oamenii şi să aplauzi spectacolul vieţii.

Croazieră în jurul insulei

Croazieră în Arhipelagul Sporadelor
Croazieră în Arhipelagul Sporadelor

Pentru a descoperi mai bine insula, nu trebuie să ratezi o excursie cu vaporul în jurul ei. Având aproximativ 2.000 de insule şi 13.676 km de coastă, grecii au fost, încă din cele mai vechi timpuri, unii dintre cei mai desăvârşiţi navigatori. Astfel, începem călătoria pe mare către nordul insulei. Ajungem după câteva zeci de minute de mers pe apă la plaja Lalaria. Specificul acesteia: plaja e accesibilă doar cu barca, fiind una dintre cele mai pitoreşti plaje din întreaga Grecie. Stâncile sale abrupte, de un alb pur, coboară brusc şi întâlnesc apele cristaline, de un turcoaz neverosimil. Nisipul lipseşte cu desăvârşire, fiind înlocuit de pietricele albe, în diverse forme, şlefuite după imaginaţia naturii, apei şi a vântului. La capătul vestic al plajei există o stâncă uriaşă, în forma unei arcade, denumite „Tripia Petra“. Legenda spune că cei care înoată în jurul acesteia, vor dobândi tinereţe veşnică. Ne continuăm apoi croaziera către punctul cel mai nordic al insulei, Kastro. Aici se află vechea capitală a Skiathosului, părăsită în anul 1830. Plaja, deloc amenajată, dar cu un farmec aparte, arată ca desprinsă din Rai. Drumul către ruine, deşi spectaculos, se dovedeşte obositor pentru cei care se încumetă să-l urce sub soarele dogoritor.

Apusul şi grădina hesperidelor

Când Zeus s-a căsătorit cu Hera, Geea i-a dat în dar de nuntă o ramură cu mere de aur, care le asigura zeilor nemurirea. Hesperidele, nimfele serii, au fost însărcinate cu paza lor. Acestea, împreună cu monstrul Ladon, păzeau merele într-o grădină situată departe, la apus, dincolo de ocean. Apusurile colorate vin de la hesperide şi de la grădina lor, asta spune legenda. Ziua se apropie de final, la fel şi călătoria noastră. De pe plaja Agia Eleni avem parte de cel mai frumos apus de soare de pe întreaga insulă. La acest ceas al zilei, priveliştea este minunată. Valurile arată ca nişte panglici de mătase ce se lovesc de mal. Soarele apune, dar marea nu se stinge. Ceva mai târziu se lasă noaptea, apare luna. Tăcerea se aşterne ca într-un vis, auzindu-se doar valurile mării care lovesc necontenit ţărmul şi aşa „povestea frumoasă” se încheie.

Bine de ştiut…

De menţionat este faptul că o călătorie cu avionul Cluj-Napoca – Skiathos durează puţin peste o oră. De asemenea, insula Skiathos nu este una ieftină: o masă costă între 10 euro şi poate ajunge la câteva zeci bune de euro de persoană (depinde de locaţie), iar un bilet de autobuz dintr-un capăt în altul al insulei – 2 euro. Nici închirierea unui şezlong nu este ieftină: 4 euro pe zi, iar o bere la fel. Există şi posibilitatea închirierii de maşini sau ATV-uri, de la 35 de euro/zi, plus combustibil. Cele mai frumoase şi populare plaje sunt Koukounaries (în top 10 cele mai frumoase plaje din Europa), Vassilias (în trecut, plaja preferată de împăraţii bizantini pentru vacanţe), Maratha (oază de intimitate şi relaxare), Banana (pentru petreceri), Lalaria (în nord, accesibilă doar de pe mare), Agia Eleni (cel mai frumos apus de soare), Mandraki („Portul lui Xerxes“), Troulos (pentru familii). Nu este de ratat o croazieră în jurul insulei, sau o cină romantică în port.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.