Meseria de florar, frumoasă şi grea

0
1018

A cultiva flori şi apoi a le vinde nu este un lucru uşor. Dacă anul este prielnic, poate fi şi o afacere rentabilă. Sezonul 2017 a început greu pentru florari, din cauza temperaturilor joase înregistrate în iarna ce tocmai s-a încheiat. Frigul i-a obligat pe producătorii de flori să cumpere peleţi sau lemne de foc mai multe ca de obicei, pentru a încălzi solariile şi serele, ceea ce a însemnat cheltuieli în plus. Toate acestea se regăsesc în preţul final al florilor la tarabă.
Ana Burian, producător de flori din Baia Mare, ne spune: „De nouă ani mă ocup intens cu florăritul. Meseria de florar este foarte grea, uitaţi-vă cum îmi arată mâinile. Nu avem posibilitate să cumpărăm o centrală termică, iar lemnele sunt scumpe, aşa că am cumpărat în plus 12 metri cubi de lemn, ne-a costat 2.300 de lei, pe lângă ce am mai avut brichete şi lemne aduse în vară. Un metru cub de lemn de foc costă 200 de lei. Se adaugă apa consumată pentru udat. Noaptea, ne sculăm din două în două ore şi punem lemne pe focul din sobe.

Zambile, lalele, primule…

În preajma zilei de 8 Martie, florile cele mai vândute sunt zambilele, lalelele şi primulele, la preţ de 5 lei pentru primule şi 7 lei pentru un ghiveci cu zambile, însă ajung şi la 13 lei.
Ana Burian ne mai spune: „Avem zambile, lalele şi primule. În 25 ianuarie, am scos bulbii cu târnăcopul din pământul îngheţat, am muncit trei zile. Am plantat begonii, buzduci, muşcate, la căldură în solarii, până se încălzeşte vremea. Dacă nu le facem foc, nu cresc, rămân mici de tot. Noi avem şase solarii în mijlocul oraşului, pe strada Romană. Vindem flori şi en-gros. Spre exemplu, panseluţele le dăm cu 1,5 lei pe piaţă, dar dacă le vindem direct de acasă atunci preţul este mai mic: un leu. Preţul la ghiveci, 6-13 lei. La 1 martie n-am prea avut ce să vindem, nu au fost înflorite. Bulbii de zambile şi lalele nu se pot refolosi. Cât despre profit, nu este mare în acest an. Din 3.000 de zambile (cepe) puse în pămînt, cred că scot 1.500 de flori bune de vîndut, iar celelalte se pierd. La minus 20 de grade Celsius, nu au lucrat în pământ nici laleaua şi nici zambila”.

Procesul de obţinere a florilor, unul complex

Maria Mihaly - producător local de flori
Maria Mihaly – producător local de flori

Maria Mihaly, un alt producător de flori din Baia Mare, ne relatează că florarii au de lucru din toamnă, când pun bulbii în pământ. Însă dacă o fac din pasiune, atunci totul este mai uşor: „Bulbii de zambile se pun în ghivece, toamna, şi se îngroapă în pământ, la vreo zece centimetri adâncime, ca să nu îngheţe. La întâi februarie, se scot şi se bagă în solar şi se lasă câteva zile să se dezgheţe. Apoi se pun în ghivece mai mari, cu care se vor vinde. Pământul în care le punem în solar este de turbă. De asemenea, se pun şi bobiţe de îngrăşământ. Apoi se face încălzire, pentru început trebuie să fie vreo zece grade. Cu timpul, temperatura creşte, ajunge la 15 grade, dar nu depăşeşte 18, pentru că atunci se lungesc, pierzându-şi din culoare. Durează cam trei săptămâni până ajung la vânzare. Pentru încălzirea lor, am construit o sobă şi facem foc cu lemne. Solarul este acoperit cu folie şi din sobă am scos horn. Trebuie şi udate în acest timp, dar să ai grijă să aeriseşti solarul, pentru a nu face condens. Pentru mine este un hobby, că sunt la pensie acum. Dacă tragi linie, ieşi pe plus, dacă nu pui munca ta la socoteală. Şi soţul este în pensie, mă ajută. Lumea cumpără flori la evenimente de genul zilei de 8 martie. Noi avem un teren de opt ari cultivat cu flori, spre Groşi. Producem narcise, avem câteva mii. Am pus bulbi de gladiole, pe care îi scoatem în fiecare toamnă, altfel îngheaţă. Avem şi lalele plantate, mai puţine. Vom planta gladiole, flori mărunte, dalii, iar la toamnă, crizanteme. În timpul verii, avem flori tăiate. Eu moştenesc pasiunea şi meseria de florar de la mama mea”.
Dacă unii produc cu trudă, alţii sunt doar comercianţi de flori, cumpără florile de la producători şi le vând mai departe. Cât despre clienţi, ei cumpără flori mai ales cu aceste ocazii speciale, cum este 1 şi 8 Martie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.