Ziua mondială a apei

0
339

Adunarea generală a Naţiunilor Unite a desem­nat ziua de 22 martie, a fiecărui an, ca zi Mondială a Apei, iar aceasta a fost sărbătorită anual. “Apa menajeră” este tema zilei Mondiale a Apei 2017, conform ONU şi UNESCO.
Cu această ocazie Societatea VITAL-SA a organizat, pentru prima dată, Ziua Porţilor Deschise la Staţia de epurare a apelor uzate din Baia Mare, modernizată prin investiţiile finanţate de către Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Această investiţie reprezintă o a doua etapă de modernizare a Staţiei de epurare, după lucrările de reabilitare din programul ISPA.
În 22 martie 2017, VITAL a organizat „Ziua Porţilor Deschise” cu intenţia ca cei interesaţi şi implicaţi în problemele de protecţia mediului să poată avea ocazia să se instruiască şi să se documenteze în direct asupra modalităţilor şi proceselor legate de epurarea apelor uzate provenite din aglomerările umane.
Au răspuns invitaţiei 400 de elevi de la şcoli şi colegi ai operatorului regional, din Baia Mare şi din localităţile Dumbrăviţa, Groşi, Recea, Băiţa de Sub Codru.
Vizitatorii au fost impresionaţi de complexitatea proceselor tehnologice din staţia de epurare, aparatura şi complexitatea metodelor de laborator de ultimă generaţie, utilizate în procesul de epurare a apelor uzate. S-a făcut comparaţie între apa uzată care intră în staţia de epurare şi apa purificată care este evacuată în râul Săsar.
La finalul turului staţiei am remarcat entuziasmul copiilor în acţiunea de plantare a 50 de pomi, activitate efectuată alături de angajaţi ai staţiei de epurare. Pomii au fost etichetaţi cu numele şcolii şi anul plantării.
Elevii şi-au exprimat speranţa să viziteze anual Staţia de epurare, unde să surprindă şi evoluţia în timp a pomilor plantaţi de ei, în anul 2017.
La sfârşitul vizitei cei prezenţi au primit pliantul “Canalizarea NU este coşul de gunoi!”, care evidenţiază în esenţă necesitatea protecţiei mediului prin însuşirea şi manifestarea unei conduite în ceea ce priveşte utilizarea canalizării menajere.
Ziua de 22 martie 2017 considerăm că a fost ca şi toate celelalte zile din anii anteriori când s-a celebrat acest eveniment, o dată reper în acţiunile şi manifestările întreprinse de cei care activează pe tărâmul administrării apei brute, a furnizării/prestării serviciilor de apă potabilă şi canalizare. O zi însemnată în conştientizarea tuturor despre semnificaţia apei la modul general, la rolul şi importanţa gestionării eficiente a apelor menajere, în particular.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.