Ofertă educaţională pentru romi

1
293

Grupul de lucru mixt pentru problemele romilor s-a întrunit joi, 17 mai, la Prefectura Maramureş, pentru a discuta oferta educaţională propusă atât absolvenţilor de clasa a VIII-a, cât şi tinerilor care finalizează cursurile liceale.

Un singur candidat înscris până în prezent

Comisarul-şef de poliţie, Marius Cârlan, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Maramureş, a prezentat oferta educaţională destinată celor din minoritatea romă în unităţile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne: 8 locuri în cadrul specializării Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Academiei de Poliţie, 30 de locuri la Şcoala de agenţi de poliţie Câmpina şi 10 locuri la Şcoala de agenţi de poliţie Cluj-Napoca. „Rugămintea noastră este aceea de a disemina informaţia şi a identifica posibili candidaţi. Cei interesaţi se pot înscrie la sediul IPJ din str. 22 Decembrie (Baia Mare, n.r.), zilnic, între orele 9-14. Pentru academie, termenul de înscriere este 21 mai, iar pentru sesiunea din acest an la şcolile de agenţi de poliţie – 15 iunie. Până în prezent, avem înscris un singur candidat, din Remetea Chioarului. Important de reţinut că, în baza aceluiaşi dosar, doritorii se pot înscrie atât la şcolile de agenţi de poliţie, cât şi la academie. În anul 2017, un tânăr (rom, n.r.) din Baia Sprie a fost declarat admis la Şcoala de agenţi de poliţie din Cluj-Napoca”, a afirmat comisarul-şef de poliţie Marius Cârlan. Dacă nu sunt ocupate, locurile destinate romilor vor fi redistribuite.

Calendarul admiterii în învăţământul liceal

Edith Lapsanszki, inspector şcolar pentru minorităţi în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, a punctat faptul că, pentru anul şcolar viitor, în unităţile de învăţământ liceal din judeţul nostru sunt alocate candidaţilor romi 124 de locuri. Lista este disponibilă pe site-ul ISJ Maramureş, secţiunea Admitere. “Potrivit calendarului admiterii în învăţământul liceal (pentru anul şcolar 2018-2019, n.r.), în această perioadă se desfăşoară probele de aptitudini. În intervalul 4-8 iunie, absolvenţii de clasa a VIII-a se vor putea înscrie pentru Evaluarea Naţională care va avea loc între 11 şi 14 iunie. Important de reţinut că, pînă în 15 iunie, cei care vor să obţină un loc destinat romilor trebuie să depună o cerere la comisia judeţeană de admitere constituită la nivelul ISJ Maramureş. În 5 şi 6 iulie, va avea loc repartizarea în şedinţă publică, în ordinea descrescătoare a mediilor”, a explicat Edith Lapsanszki. Tot în cadrul şedinţei grupului de lucru mixt pentru problemele romilor a fost reliefată implicarea Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) al Municipiului Baia Mare în facilitarea înscrierii în învăţământul preuniversitar a copiilor romi şi mijlocirea de activităţi de tip afterschool în trei centre. Nu în ultimul rând, a fost prezentat proiectul “ROMarmaţia” al cărui obiectiv general este creşterea calităţii vieţii la nivelul minorităţii rome din Sighetu Marmaţiei. Proiectul se derulează până în septembrie 2020.

1 COMENTARIU

  1. 1. Din cite stim noi denumirea corecta este TIGANI, nu „romi”. Asa li se spune de sute de ani in toata Europa, de ce romanii sint mai catolici decit Papa?
    2. Eu nu sint de acord cu nici un fel de discriminare, nici pozitiva nici negativa. Cine nu se poate integra se autoelimina.
    3. Stimati ziaristi, decit sa scrieti tot felul de prostii mai bine va cautati alte subiecte.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.