Debut de bacalaureat scris cu “cântec”

0
245

Examenul de maturitate a debutat ieri, 25 iunie, cu probele scrise. Testarea la limba şi literatura română le-a dat mari bătăi de cap unora dintre candidaţi. Au fost liceeni care au recunoscut că se aşteptau la alte subiecte, ţinând cont de discuţiile purtate pe reţelele de socializare. Pentru alţii a fost şi mai dificil, deoarece bacalaureatul din acest an s-a sfârşit aici. Este cazul a patru liceeni care au fost eliminaţi din concurs. Trei dintre ei sunt din Borşa, iar asupra lor a fost găsit telefonul mobil, deşi metodologia examenului interzice acest lucru. Un alt elev a fost eliminat de la centrul de examen din Sighetu Marmaţiei, pe motiv că avea “o hârtie” din care dorea să se inspire.
La ieşirea din sălile de examen, liceenii au schimbat părerea despre cum s-au descurcat la proba scrisă de limba şi literatura română. Unii au răsuflat uşuraţi şi au declarat că greul a trecut. “A fost foarte interesant. Am avut un subiect super frumos şi complex. Cred că vom lua note bune cu toţii. La subiectul 3 a trebuit să alegem între o operă a lui Ion Barbu şi una a lui Lucian Blaga. Eu am ales Eu nu strivesc corola de minuni a lumii a lui Lucian Blaga. Pentru română am avut cele mai mari emoţii”, a spus Alexandra.
O altă candidată, Anita a dezvăluit că a fost “fain. Nu mă aşteptam să avem poezie. Am fost foarte bucuroasă. Sper să iau o notă bună. Pentru istorie am cele mai mari emoţii”, a spus Anita. Şi Nicolae Ardeleanu a spus că “a fost uşor. După mai mulţi ani de epic era normal să fie ceva liric. Am fost surprins, mă aşteptam să fie mai greu. Pentru română am avut cele mai mari emoţii. Sper să iau peste 8. Mai departe voi merge la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene în limba engleză, aşa că nu mă interesează decât două materii”.
Pe de altă parte, au existat liceeni care au mizat pe discuţiile purtate pe reţelele de socializare, aşa că subiectul de ieri i-a luat prin surprindere. “Efectiv mă aşteptam să-mi cadă dramă, pentru că despre asta se vorbea în ultimele zile pe reţelele de socializare. Sau roman, dar nu poezie pentru că nu-mi plac deloc poeziile. În continuare sper să iau note mari la istorie şi logică pentru că acum e sigur că am clacat la română. Mai departe merg la facultate în Anglia, aşa că nu mă interesează media de bacalaureat, ci doar diploma”, a punctat Monica Moldovan.
La proba scrisă de limba şi literatura română au fost înscrişi 3.176 de elevi, din care nu s-au prezentat 238. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării este programată pentru joi, 28 iunie. În Maramureş, sunt 11 centre de examen. Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie (până la ora 12). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12-16. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.