Grădiniţa de la Călineşti, redeschisă după cinci ani de la incendiu

0
305

La cinci ani de la incendiul care a distrus clădirea în care funcţiona grădiniţa din satul Călineşti, aceasta a fost redeschisă copiilor începând cu noul an şcolar. În sălile proaspăt renovate cu sprijinul financiar al Consiliului Local Călineşti şi al Consiliului Judeţean Maramureş, sunt aşteptaţi zilnic la cursuri preşcolari din două grupe de grădiniţă şi elevii clasei pregătitoare a Şcolii Gimnaziale „Vasile Berci”.

• s-a montat şi o centrală termică pe lemne

Debutul anului şcolar 2018-2019 a fost însoţit doar de veşti bune la unitatea de învăţământ din Călineşti. Pe lângă momentul festiv de atribuire a noii denumiri şcolii din comună, copiii şi părinţii s-au bucurat de faptul că, din această toamnă, s-a redeschis clădirea în care funcţiona grădiniţa. Aceasta a fost distrusă într-un puternic incendiu în toamna anului 2013. „Noutatea e că, din această toamnă, copilaşii de la grădiniţă şi din clasa pregătitoare vor învăţa în clădirea care a ars în incendiu, dar care a fost reabilitată complet. Lucrările au fost finanţate atât de Consiliul Local (al comunei Călineşti, n.r.), cât şi de Consiliul Judeţean Maramureş şi, astfel, a fost înlocuit totul, de la duşumele la acoperiş. Mai mult, s-a montat şi o centrală termică pe lemne”, a subliniat prof. Maria Godja, directorul Şcolii Gimnaziale „Vasile Berci” Călineşti. În clădirea de alături, în care funcţionează clasele primare şi gimnaziale, a fost modernizat laboratorul de informatică. „Am reuşit să achiziţionăm 10 calculatoare noi pentru laboratorul de informatică ceea ce este un lucru foarte bun având în vedere că elevii de clasa a V-a intră, la informatică, la trunchi comun, deci au nevoie de calculatoare performante pentru a învăţa cât mai bine”, a explicat prof. Maria Godja.

• numărul elevilor scade dramatic

În acest an şcolar, la Şcoala Gimnazială „Vasile Berci” din Călineşti, care cuprinde şi structura din satul aparţinător Văleni, sunt înscrişi, în 17 clase, 256 de elevi. Numărul şcolarilor a scăzut, însă, dramatic în ultimii ani, în satul aparţinător Corneşti, spre exemplu, nemaiexistând nici măcar o unitate de învăţământ. „În acest an şcolar, la Călineşti, avem clasă pregătitoare, dar nu avem clasa I. La Văleni, în schimb, nu avem clasă pregătitoare, dar avem clasa I. Cauza e numărul mic de copii. La gimnaziu, în Călineşti, avem doar clasele V, VII şi VIII. În satul Văleni, avem o grupă de grădiniţă şi clasele I, II, III, IV, V, VII şi VIII. La Corneşti, s-au închis grădiniţa şi şcoala pentru că nu mai sunt copilaşi. Acolo, în ultimii trei ani, s-a născut un singur copil. E dramatic ceea ce se întâmplă”, a punctat prof. Maria Godja, directorul şcolii din Călineşti. În anul şcolar 2018-2019, la Şcoala Gimnazială „Vasile Berci” din Călineşti, predau 24 de cadre didactice calificate, majoritatea titulare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.